Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek IRI:

"Thuisblijvende consument geniet van zelf koken"

De cultuur van thuis blijven en thuis werken betekent dat meer mensen tijd doorbrengen met koken en, degenen die het kunnen betalen, kiezen daarbij voor premium producten en ingrediënten. Dit blijkt uit het laatste rapport van IRI: Markets Dashboard - FMCG in Western Economies. In dit rapport wordt de impact van COVID-19 op de FMCG- en detailhandel beschreven op de belangrijkste Europese markten en de VS.

Door minder uit eten gaan en minder gezelligheid vanwege COVID-19-beperkingen in veel landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, Spanje en het VK, brengen mensen meer tijd thuis door met koken. Hierdoor stijgt de vraag naar gezond voedsel, verwenproducten en kookingrediënten. In het VK is de verkoop van meel en brood gestegen met 41,9% en de verkoop van gekoeld gebak met 35,2%, terwijl in Italië de verkoop van bereide groenten met 76,6% is gestegen (IRI :% waardeverandering, 5 weken tot 26 september 2020). 

Joan Driggs, VP Content and Thought Leadership IRI, licht toe: “Aangezien de meesten van ons zich in een tweede periode van lockdown in heel Europa bevinden, kunnen we verwachten dat we meer tijd zullen besteden aan eten, werken en koken thuis. Wie het zich kan veroorloven, kiest voor premiumproducten, misschien om zichzelf te trakteren na een moeilijk jaar of omdat ze minder uitgeven aan uit eten gaan. De vraag naar ingrediënten voor thuis koken is groot en we verwachten dat er veel feestelijk wordt gekookt als mensen thuis Kerst vieren. “Dit is een echte kans voor retailers en merken om in de komende weken heerlijke traktaties en premium feestproducten te promoten, terwijl shoppers hun lijsten maken en hun bestellingen online plaatsen. De prijs blijft echter belangrijkaangezien de werkloosheid in Europa stijgt en het winkelend publiek voorzichtiger is met uitgaven, dus we verwachten meer promotieactiviteit te gaan zien en groei van huismerkproducten."

Andere bevindingen uit het rapport:
• De groei van online blijft hoog en dit is het enige kanaal dat zijn assortiment uitbreidt; in Italië wordt verwacht dat het aandeel online tegen het einde van 2021 4% zal bereiken, in Frankrijk tegen het einde van dit jaar 7,7%.
• Ondanks de huidige recessie, worstelen discounters tegen andere kanalen, waarbij een gebrek aan investeringen in e-commerce een grote zwakte is.
• De verkoop van huismerkproducten blijft lager dan verwacht als gevolg van aanbod reductie; fabrikanten rationaliseren het assortiment. In veel landen zijn merken van middelgrote en kleine bedrijven de winnaars.
• A-merk promoties zijn terug om de vraag te stimuleren en discountprijzen en assortiment te challengen.

Europe vs. de US
• Terwijl de totale FMCG-verkoop in Europa blijft groeien, met 6,3% (IRI: 5 weken tot 27 sept. 2020) vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden, overtreft de VS de Europese markten in termen van totale omzet in waarde en eenheden.
• De verkoop van voedingsmiddelen en dranken in de VS blijft sterk, een stijging van 10%, maar de verkoop van non-foodproducten daalde van juli tot eind september met ongeveer 2,5%, terwijl ook huismerkproducten en dranken marktaandeel verloren.
• De US blijft achter bij Europese landen wat betreft promotiedruk; deze ligt bijna 10% lager dan een jaar geleden in de afgelopen 52 weken. Er zijn wel tekenen van ‘herstel’, vooral in eten en drinken, waar de promotiedruk de afgelopen vijf weken slechts 1,5% is gedaald.

Het IRI Markets Dashboard-rapport bevat gegevens tot en met 27 september 2020 en benoemd FMCG- en retailtrends om kansen te benadrukken voor FMCG-fabrikanten en retailers in West-Europese landen en in de US om hen te helpen de consumentenvraag, promoties, prijzen, assortiment te managen tijdens de COVID-19-pandemie en om een planning te maken voor de toekomst.

Klik hier voor het hele rapport.
Bron: IRI

Publicatiedatum: