Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese aardappelmarkt (week 47)

Groot-Brittannië: hele aardappelmarkt onder druk

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrieaardappelen: als gevolg van de bijna volledige afwezigheid van de industriële vraag en de zeer lage exportactiviteit blijven de markten traag. Er is enige vraag naar aardappelen voor verwerking in veevoer, maar tegen prijzen die steeds vaker worden geweigerd. Het aanbod is schaars, maar voldoende. Het oogsten is nog niet afgerond. In totaal moet nog 5 tot 10 procent van het Belgische areaal nog worden geoogst, maar voor verschillende subregio's geldt dat deze nog 10 tot 20 procent hebben te gaan. 

De prijzen voor Fontane, Challenger en Bintje liggen tussen de 2,00 en de 3,00 €/q, met als meest gehanteerde prijs een prijs van rond de 2,00€/q.

Bintje aanplant: weinig handel, afwachtende kopers en verkopers. Nederlandse aanplant, klasse A, geleverd in maart 2021, per 10 ton, in big bags excl. btw:
Maat 28 - 35 mm: prijzen van tussen de 65,00 en de 67,00 €/q,
Maat 35 - 45 mm: prijzen van tussen de 43,00 en de 45,00 €/q.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm:

[GRAFIEK]

Nederland
De lagere prijzen leiden niet per definitie tot meer transacties. De overtollige partijen worden door de industrie gewoon buiten beschouwing gelaten. Het aanbod blijft beperkt tot enkele overtollige tonnen aangezien de telers hun producten niet tegen betaling van de huidige prijzen willen afzetten.

Deze negatieve trend wordt aangewakkerd door de moeilijke omstandigheden aan het einde van het seizoen. Dit zorgt voor partijen van verminderde kwaliteit die moeilijk kunnen worden bewaard en door de afname van de industriële activiteit als gevolg van de gedeeltelijke sluiting vanwege de coronacrisis.

De export is wakker geschud door een goede vraag vanuit de overzeese bestemmingen (Afrika, Caraïben, Azië), veroorzaakt door lage prijzen (van tussen de 8,50 en de 11,00 €/q voor aardappelen die klaar zijn voor verzending). De telersprijzen liggen daarbij tussen de 5,00 en de 7,50 €/q).

Er is ook een klein aanbod van overtollige aardappelen dat wordt afgezet voor prijzen van tussen de 4,50 en de 6,00 €/q.

De interne markten voor versproducten doen het goed, mede dankzij een aantal promotionele acties. De telersprijzen blijven stabiel en liggen tussen de 10,00 en de 12,00 €/q voor kruimige aardappelen en tussen de 14,00 en de 22,00 €/q voor vastkokende aardappelen.

Frankrijk
Industrieaardappelen: de transacties op de markt met zeldzame soorten blijven beperkt tot enkele partijen die niet kunnen worden opgeslagen.

Op de exportmarkt blijft de situatie levendig, met partijen van topkwaliteit die richting Spanje, Italië, Portugal gaan en naar bepaalde Oost-Europese landen die op zoek zijn naar aardappelen van een hogere kwaliteit dan die van het lokale aanbod.

Op de binnenlandse markten is de situatie niet erg levendig, maar de prijzen blijven toch stabiel. Hoewel supermarkten acties organiseren met formaten van 5 kg kruimige aardappelen of 2,5 kg vastkokende aardappelen wordt niet veel met rode rassen gewerkt. 

Industrierassen, bulk, export, excl. Btw, Nord Seine, €/qt, min - max (gem) (RNM):

Duitsland
Versmarkt (vroege en halfvroege aardappelen): de prijs van vastkokende aardappelen blijft ongewijzigd: 10,83 €/q (10,83 €/q vorige week), en die van kruimige aardappelen blijft ook stabiel:10,17 €/q (ook 10,17 €/q vorige week). De vraag is goed.

Industriemarkt (industriële rassen voor opslag): stabiele en ongewijzigde markt: prijzen van rond de 3,50 €/q voor Innovator/Agria (rond de 3,50 €/q vorige week). De prijzen voor Challenger/Fontane zijn eveneens ongewijzigd gebleven: rond de 3,00 €/q (ze waren ook rond de 3,00 €/q vorige week). De industrie is voornamelijk gefocust op de contracten. Het poten van de aardappelen is waarschijnlijk binnenkort afgerond. 

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Biologische aardappelen: de telersprijzen blijven ongewijzigd: rond de 41,00 € /q (alle rassen en markten samen), maar zijn wel onderhandelbaar. De telers krijgen steeds meer te maken met beschadigingen, geldend voor een percentage van de aardappelen van tussen de 30 en 35. Concreet betekent dit dat er 5 tot 10% meer beschadigde aardappelen zijn dan in dezelfde periode in 2019.

De biologische consumptie neemt af - voor de tweede opeenvolgende maand in vergelijking met de negende (12%) en de tiende (20%) maand van 2019. Hoewel de prijzen die aan de biologische telers worden betaald laag en 'slecht' zijn (vergeleken met die van de afgelopen 2 jaar), zijn de prijzen in de supermarkten maar weinig gedaald. Dit, terwijl de prijzen van conventionele aardappelen met maar liefst 15% zijn gedaald. De afgelopen weken hebben de supermarktacties met conventionele aardappelen hier helaas geen verandering in kunnen aanbrengen.

Groot-Brittannië
De prijzen voor zeldzame soorten (alle rassen): die voor de week van 7/11 komen uit op: 11,47 £/q. De vraag op de groothandelsmarkt was afgelopen week sterk en kopers bleven partijen van betrouwbare kwaliteit bestellen. Het aanbod was over het algemeen beperkt en het gebrek aan vertrouwen van de telers in de markten voor de komende maanden heeft hen ertoe aangezet hun voorraden te beperken. Dit geldt niet voor degenen met partijen van superieure kwaliteit, die hun prijzen kunnen handhaven.

De vraag vanuit grote retailers is over het algemeen beperkt, net als die vanuit schillers, terwijl de prijzen van Maris Piper tussen de 6,00 en de 8,00 £/q ( tussen de 6,60 en de 8,80 € /q) op grootte gesorteerd zijn en klaar zijn voor verzending. Het poten van de aardappelen is bijna voltooid, met uitzondering van die op enkele delen van Essex, Esat Norfolk, Lincolnshire, Cambridgeshire en Schotland die te maken hebben gehad met zware regenval.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 

Publicatiedatum: