Oorzaak: de slechte prijzen van de afgelopen week

Groentevernietigingsronde in Almería

Bijna dag op dag één jaar geleden kwamen de telers van Almería op straat om hun ongenoegen te uiten over de structurele crisis die de sector toen doormaakte. Ze eisten in de eerste plaats prijzen die hoger lagen dan de productiekosten. Nu blijkt dat de problemen helemaal nog niet zijn opgelost. Na nochtans een goede start zijn de telersprijzen eens te meer gekelderd.

De aanhoudend lage prijzen, die meer dan een week lang bleven dalen, hebben de telersvereniging Coexphal-Aproa ertoe aangezet om dringend de raad van bestuur bijeen te roepen om de situatie te analyseren. Tijdens die bijeenkomst werden de cijfers van de laatste volumes en prijzen op tafel gelegd en vergeleken met die van andere jaren en andere herkomstlanden.

Het meest in het oog springende getal is dat van de prijs van komkommers op maandag 16 november: gemiddeld 0,16 €/kg. In slechts drie dagen tijd daalde die telersprijs met 48%. De prijs voor courgettes liet een daling met 31% optekenen en kwam niet boven de 0,30 €/kg uit. Sinds 1 november is courgetteprijs al met 46% gedaald en hij ligt ook 57% onder die van vorig jaar. De aubergine deelt eveneens in de malaise. Sinds het begin van de week is de prijs met 35% gedaald zodat hij nu onder de 0,30 €/kg ligt, 19% minder dan de prijs van vorig jaar. De telersprijs voor ronde tomaten ligt gemiddeld rond de 0,14 €/kg.

Het ziet er niet naar uit dat de situatie gauw zal verbeteren, want de mooie weersvoorspellingen voor de komende dagen zullen de groei van de groenten alleen maar versnellen. Bovendien is er volgens de vereniging nog steeds Nederlands product aanwezig op de markten en is er onder andere ook een gebrek aan controle op de import van kasgroenten uit derde landen.

Coexphal-Apro heeft gisteren een persconferentie gegeven, waarna het ook is overgegaan tot de vernietiging van komkommers en andere groenten van de afzetbedrijven die lid zijn van de vereniging.

"We raden al onze leden aan om 5-10% van de groenten met voldoende kwaliteit niet op de markt te brengen om het huidige aanbod te verminderen", zo kondigde Juan Antonio González, voorzitter van Coexphal en manager van de coöperatie Vicasol, nog vóór de persconferentie aan. Hij vroeg daartoe de bevoegde instanties om enkele plaatsen aan te wijzen waar de vernietigingsacties plaats konden vinden zodat ze duidelijk zichtbaar zouden zijn voor publiek en pers.

De vereniging vraagt de bevoegde administraties om de Europese groenten- en fruitproducties te beschermen tegen de ongecontroleerde binnenkomst van product uit derde landen, want dat leidt onvermijdelijk tot concurrentienadeel voor de Spaanse telers. Ook moet er volgens de coöperatie worden opgetreden tegen illegale praktijken zoals frauduleuze heretikettering van producten afkomstig van derde landen. Ze vragen bovendien de namen van de bedrijven die voor dergelijke praktijken worden vervolgd bekend te maken, zodat ze uit de vereniging zouden kunnen worden gestoten, mochten ze er lid van zijn.

Coexphal benadrukt verder dat de huidige ketenwetgeving haar doel volledig voorbij schiet en helemaal geen antwoord biedt op de primaire doelstelling om de zwakste schakels in de keten, namelijk de kleine telers, teeltbedrijven en afzetbedrijven, te beschermen.

De reacties op social media lieten niet lang op zich wachten. Zo postte iemand op 14 november een foto van Nederlandse komkommers in een Carrefourwinkel in Granada voor 1,98 €/kg.

Ondanks het feit dat de Voedselketenwet afgelopen februari is gewijzigd, benadrukken de verschillende telersorganisaties dat er nog steeds geen referentieproductiekosten zijn vastgesteld die als basis moeten dienen voor de bepaling van de telersprijzen.

Voor meer informatie:
Coexphal
Ctra. de Ronda 11.
14004 Almería (Spanje)
Tel: +34 950 62 11 62
www.coexphal.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven