MSC verdringt Maersk mogelijk van toppositie als ‘s werelds grootste containerrederij

Maersk, 's werelds grootste containerlijn in de afgelopen 25 jaar, zou zijn toppositie op de wereldwijde ranglijst voor schepen binnenkort kunnen verliezen aan zijn alliantiepartner MSC. Het bedrijf is de afgelopen weken namelijk actief geweest op de tweedehands tonnagemarkt en wordt op grote schaal getipt om op het punt te staan een grote order te plaatsen voor een 23.000 teu-klasse serie. Analisten van Sea-Intelligence in Kopenhagen suggereerden in een rapport dat zondag uitkwam dat MSC Maersk misschien snel zou kunnen inhalen als 's werelds grootste vervoerder, meldde splash247.com.

Op dit moment is Maersk 6% groter dan MSC, en met de nu bekende orderportefeuilles zal dit volgens Sea-Intelligence geleidelijk afnemen tot 4%, terwijl uit de gegevens van Alphaliner blijkt dat er qua wereldwijd marktaandeel nu slechts een verschil van 0,9% is tussen de twee bedrijven, die beide deel uitmaken van de 2M-alliantie.

"In absolute termen betekent het ook dat als MSC doorgaat en slechts één nieuwe serie ultragrote schepen bestelt voor de handel tussen Azië en Europa, en Maersk doorgaat met hun huidige strategie om geen grotere hoeveelheden te bestellen, dan zullen we zien dat MSC Maersk inhaalt wat betreft de omvang van de vloot," aldus Sea-Intelligence.

Het topmanagement van Maersk heeft dit jaar herhaaldelijk benadrukt dat de Deense lijn niet snel op de markt zal komen voor nieuwbouw. Sea-Intelligence zegt dat Maersk een strategie nastreeft die gericht is op winstgevendheid in plaats van op omvang. "Maar het 'verliezen' van de nummer één plek op de ranglijst, die de maatschappij al een kwart eeuw heeft, zou waarschijnlijk toch enige emotionele impact hebben in Kopenhagen," merkten de analisten op.

MSC werd in 2004 de op één na grootste vervoerder ter wereld en sindsdien staan zij en Maersk nog steeds bovenaan de wereldwijde ranglijst. De afgelopen weken is MSC zeer actief geweest met het toevoegen van tweedehands tonnage aan haar vloot, waarvan het grootste deel eerder op de lijn was gecharterd. Als alle deals worden bevestigd, zal de MSC-vloot 204 schepen bereiken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven