Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: de coöperatieve groente- en fruitveiling Utrecht

In 1905 zag de Vereniging Groenten- en vruchtenveiling ‘Utrecht en omstreken’ het levenslicht naar voorbeeld van de eerder opgerichte veilingen in het Westland en Noord-Holland. In 1928 verkaste de verschillende veilingen doorheen de stad richting de Croeselaan.

De oude groenteveiling op de Cathalijnekade (1920) - Collectie het Utrechts Archief (inv.nr. 40707)

In 1968 verhuisde de Coöperatieve groente- en fruitveiling Utrecht meer naar de rand van de stad. De veiling streek neer op het Liesbosch terrein in Nieuwegein. Daar had het in de jaren ’80 nog een mooie primeur toen men er voor het eerst ging werken met ‘certificaat-veilen’. Dat brak met de traditie van ‘eerst zien en dan kopen’ want deze producten werden al verkocht voor ze uit de grond waren. Dat moest de telers meer zekerheid geven voor hun producten en kopers zeker stellen van hun product. Lange tijd gold de veiling in Utrecht als een van de meest lucratieve klokken in Nederland. In 1996 gaat de veiling over in een andere coöperatie. Als in de jaren daarna de winsten beginnen te zakken wordt besloten de veiling tegen het einde van het millennium te sluiten, op 21 december 1999.

Appelen en peren staan klaar voor de verkoop op de veiling in 1985 (Fotodienst GAU, Collectie het Utrechts Archief, inv.nr. 26146)

Fruit wordt uitgeladen op de veiling (Fotodienst GAU, Collectie het Utrechts Archief, inv.nr. 26149) 

De veiling op de Liesbosch zal na 2000 alleen nog als doorvoer worden gebruikt en de handel zal worden overgenomen door de veiling in Barendrecht. In de laatste maand, december 1999, komt er nog een wrang bericht naar buiten. Er blijkt voor miljoenen te zijn gefraudeerd door enkele handelaren op de veiling. 10.000 appelen en peren zijn ontvreemd en vrachtwagenladingen vol groenten en fruit zijn nooit betaald. Twee commissionairs en drie handelaren, die voor zeker anderhalf miljoen gulden in eigen zak hebben gestopt, hebben echter geen spijt van hun zwendel. “Ik betaal geen cent terug. De leiding heeft jarenlang met ons geld gesmeten, nu wordt het tijd dat wij eens profiteren,” aldus een van de beschuldigden.

De klok (Fotodienst GAU, Collectie het Utrechts Archief inv.nr. 26145)

De leiding is in shock als blijkt dat er voor enorme bedragen is gefraudeerd. “Dit getuigt van een hele zieke mentaliteit,” aldus een woordvoerder. “Geen wonder dat de kopers in veel duurdere auto’s rijden dan de armlastige fruittelers.”

In 1987 kwam de Utrechtse veiling met het innovatieve idee van de 'certificaat-veilen' (Fotodienst GAU, Collectie het Utrechts Archief inv.nr. 800709) 

Later worden de oude panden van de veiling in Nieuwegein gesloopt. Nu, in 2020, wordt de leegte opgevuld door een DC van Jumbo. Een van de modernste in Nederland overigens waarin veel processen verregaand zijn geautomatiseerd. 

(Fotodienst GAU, Collectie het Utrechts Archief inv.nr. 26150) 

Bron:, Collectie het Utrechts Archief, Nieuwsblad Transport, PZC (11-12-1999, p. 9, Miljoenenfraude bij Greenery), Trouw (30-09-1987, p. 7, Wereldprimeur op veiling Nieuwegein)