Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Noors Informatiebureau voor groenten en fruit

‘Noren eten minder groenten en fruit tijdens coronaperiode'

Dinsdag 10 november werd het jaarlijkse onderzoek ‘5 a day Europe’ gepresenteerd. Daaruit bleek dat de coronamaatregelen tot een afname in de consumptie van groenten en fruit bij de Noorse bevolking hebben geleid. En dat terwijl de consumptie de afgelopen 3 jaar nauwelijks veranderd was.

Slechts één op de vijf eet de aanbevolen hoeveelheid
Uit de cijfers van 2020 blijkt dat één op de vijf Noren de aanbevolen vijf stuks per dag haalt. Gemiddeld eten Noren 3,2 van de 5 stuks. Het Informatiebureau voor groenten en fruit wilde graag zien wat er kan worden gedaan om deze trend te keren en daarom werden zowel Europese collega’s als een panel met inzicht in zowel voeding en volksgezondheid als nudging en politieke middelen uitgenodigd voor het webinar.

Guttorm Rebnes, directeur van het Informatiebureau: “Zoals iedereen weet, werkt het niet om hetzelfde te blijven doen als dat geen effect heeft. We moeten samen tot nieuwe inzichten komen.”

Hoe de trend gekeerd kan worden
Overdag maken we veel onbewuste keuzes. Keuzes die niet altijd weloverwogen zijn en vaak op de automatische piloot gemaakt worden. Het beïnvloeden van die onbewuste keuzes, kan de sleutel zijn om gedrag te veranderen.

Nudging, waarbij mensen subtiel worden gestimuleerd zich op een bepaalde manier te gedragen, werkt daarbij goed. We hebben een herinnering nodig om genoeg groenten en fruit te eten of dat nu in de winkel, de kantine of in een hotel is. Onderzoeken wijzen uit dat mensen betere keuzes voor hun gezondheid maken als gezonde producten zichtbaarder zijn.

Samira Lekhal, hoofdarts van de afdeling morbide obesitas in het ziekenhuis Vestfold en voorzitter van GreeNudge: “GreeNudge beschikt over studies die aantonen dat nudging van groenten en fruit vooral goed werkt bij degenen die nu het minste eten. Dat is een positieve kans voor winkels om bij te dragen aan een betere volksgezondheid en om de verkoop van deze productcategorie te vergroten.”

Ole Berg van Helsedirektoratet (het Noorse gezondheidsdirectoraat) benadrukt dat het voedingsadvies is om minstens vijf stuks groenten en fruit per dag te eten. Hij steunt de goede initiatieven die in de intentieverklaring voor een betere voeding staan. De verklaring is ondertekend door meer dan honderd partijen uit de voedingsindustrie en een van de doelen is om de consumptie van groente en fruit tegen 2021 met 20 procent te verhogen. Berg: “We weten dat een langetermijnperspectief nodig is om de gewenste veranderingen te bereiken. Er wordt nu al gewerkt aan een nieuwe intentieverklaring die tot 2025 duurt.”

Tot slot vroeg Erik Fagerlid nog aan het panel waar de focus op kon liggen om een verandering teweeg te kunnen brengen. Als mogelijk goede maatregelen werden toen aanwezigheid van groenten en fruit in het kinderdagverblijf, gratis schoolfruit en beschikbaarheid van groenten in de naschoolse opvang genoemd. Ook zullen productontwikkeling en het verder optimaliseren van de afdeling groente en fruit in de supermarkt een goed effect hebben.

Over het onderzoek
Voor het vierde jaar op rij voerde Kantar in opdracht van het Informatiebureau voor groenten en fruit, in de herfst van 2020 landelijk het onderzoek ‘5 a day Europe’ uit. Het laat zien hoe Noorwegen zich verhoudt tot andere Europese landen wat betreft het voedingsadvies 5 per dag.

Bron: kommunikasjon.ntb.no

Publicatiedatum: