Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Filip Deconinck, Deconinck Fourages

“Na februari kan het nog alle kanten op met de aardappelmarkt”

Tholen – De Belgische aardappelen zijn zo goed als gerooid. “Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat ongeveer 95 procent van de aardappelen de grond uit zijn. Wat grote telers zijn nog bezig, maar dat zijn de laatste aardappelen”, vertelt Filip Deconinck van Deconinck Fourages. “Wat we wel merken is dat de kwaliteit van de laatst gerooide aardappelen sterk achteruit is gegaan. Natrot zorgt voor flinke problemen bij de laatst gerooide aardappelen. De aardappelen die wel op tijd zijn gerooid, hebben geen rooischade opgelopen, maar het is nog te vroeg om te zeggen hoe het ervoor staat.”

Dit seizoen is het chloorprofamverbod ingetreden en de sector moet overstappen op alternatieve producten. “Dat overstappen zit nog niet mee. Van het ene product is er te kort en het andere alternatief is quasi onbetaalbaar. Of er een goed product bijzit, weten we nog niet. De gevolgen zullen pas na het nieuwe jaar goed zichtbaar zijn”, zegt Filip. “Een andere uitdaging is de verspreiding in de loodsen. Dat is allemaal niet zo eenvoudig. De nog toegelaten kiemremmers zijn moeilijker toepasbaar. In één zelfde loods zal de een of een ander aardappelperceel meer of minder kiemremmingsproduct door gestroomd krijgen tijdens de bewaring. Al naar gelang grofte, aanwezigheid van grond op laatst gerooide percelen. Pas binnen twee tot drie maanden zijn de gevolgen pas goed zichtbaar en kunnen we zeggen of we een goed alternatief hebben gevonden.”

“Een maand à anderhalve maand geleden begonnen de aardappelprijzen wat aan te trekken, maar de tweede lockdown heeft ervoor gezorgd dat de prijzen weer inzakten. De marktprijzen liggen tussen de 25 en 30 euro per ton. Dat is 100 euro onder de kostprijs. Een opleving van de markt is geheel afhankelijk van corona, maar ook van de bewaring. Voor februari blijft de markt zoals die is, maar ik denk dat de markt na februari nog alle kanten op kan gaan. Dus blijven we hopen op een goede afloop”, besluit Filip.

Voor meer informatie:
Filip Deconinck
Deconinck Fourages
Vaartstraat 35
8530 Harelbeke
+32(0)475 718 732
deconinck2@telenet.be     
www.deconinckfourages.be