Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU koopt meer tomaten aan uit Marokko dan uit Almería

Marokko heeft een teeltschema dat sterk lijkt op dat van Spanje en het is daarom niet verwonderlijk dat het voor Spanje de belangrijkste concurrent is bij de tomatenafzet in de EU. De afzet van Marokko is de laatste vier seizoenen met 18% gestegen, die van Almería met 25% gedaald. Volgens gegevens van het Spaanse Agentschap voor Buitenlandse Handel (Icex), overtreft de Marokkaanse export van verse tomaten van september 2019 tot en met augustus 2020 naar de EU voor het eerst die van Almería (424.000 ton tegenover 371.000 ton). De export van product uit Almería is al enige jaren gestaag aan het dalen.

Ook in waarde steekt Marokko Almería voorbij, namelijk met 14% (€524 mln tegenover €452 mln). Ook betaalden de Europese markten afgelopen seizoen een hogere gemiddelde prijs voor een kilo tomaten uit Marokko dan voor de productie uit Almería, namelijk 1,24 €/kg tegenover 1,07 €/kg.

Totale export verse tomaten naar EU (t); waarde export verse tomaten naar EU (€ mln); gemiddelde prijs export tomaten naar EU (€/kg)

De tomatenteelt vertegenwoordigt ongeveer 27,1% van de beschermde teelt in Andalusië. Het gaat om meer dan 10.300 hectare en een productie van ongeveer 936.000 ton.

Volgens gegevens die het Andalusische ministerie van Landbouw heeft kunnen inkijken, is de Marokkaanse tomatenteelt de afgelopen jaren fors gegroeid, van ongeveer 9.000 hectare in 2001 (het jaar waarin Marokko kon beginnen te genieten van een gunstige handelsstatus met de EU) tot ongeveer 24.000 hectare eind vorig jaar. Dit jaar wordt het areaal op circa 26.000 hectare geraamd (waarvan een groot deel in handen is van Europese investeerders en telersbedrijven).

Maar de toename van de Spaanse import van Marokkaanse verse tomaten springt nog het meest in het oog. In de afgelopen vier seizoenen is die meer dan verdubbeld is (van 35.700 ton naar 79.900 ton in 2019/20). Ook Andalusië heeft zijn import van Marokkaanse tomaten met 88% verhoogd, en zelfs Almería, dat in vier jaar tijd een verviervoudiging laat optekenen (van 3.350 ton in 2015/16 naar 12.200 ton in 2019/20).

Evolutie van de import van verse Marokkaanse tomaten door Spanje, Andalusië en Almería per seizoen (ton)

De branchevereniging ES Andalucía dringt er bij de gewestregering op aan haar belofte na te komen om grondig te controleren op fraude bij de etikettering van Marokkaanse als Spaanse producten.

ES Andalucía, de Organisatie voor een Maatschappelijk Verantwoorde Agrifood Economie in Andalusië, behartigt de belangen van haar leden en bevordert de export die een meerwaarde biedt aan het product en de hele waardeketen. ES Andalucía voert een constante dialoog met de verschillende bevoegde instellingen om initiatieven te promoten die gericht zijn op de sociale, arbeids- en economische vooruitgang van haar leden en geeft haar leden advies over ontwikkelingen in de verschillende agrovoedingssectoren.

Evolutie van de export van verse tomaten uit Almería en Marokko naar de EU per seizoen (ton); import van verse Marokkaanse tomaten (ton)

Voor meer informatie: www.esandalucia.org

Publicatiedatum: