Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeienteelt in Finland dankzij Italiaanse kastechniek

De Noord-Europese markt laat een groeiende vraag naar rood zachtfruit zien, zeker wat betreft aardbeien, en de markten aldaar kunnen moeilijk aan deze vraag voldoen. Het relatief koude klimaat, de korte zomers en de weinige zonuren zorgen ervoor dat de teelt, vaak in kassen, beperkter is dan die in de zuidelijke landen.

De Finse onderzoekstudie
Het Italiaanse Idromeccanica Lucchini heeft in Finland een onderzoekstudie uitgevoerd, zodat daar het hele jaar door een meer overvloedige en herhaalde oogst mogelijk kan worden gemaakt. Hieronder volgt een uiteenzetting van de voorlopige analyse die heeft geleid tot de keuze van het type teelt en de noodzaak om de problemen met betrekking tot het zonlicht op te lossen.

Het fundamentele probleem dat moest worden opgelost, had betrekking op het maximaliseren van de aardbeienteelt door de zomercyclus te verlengen. Normaal gesproken kent Finland slechts vier maanden waarin het warm genoeg is om aardbeien te telen. Daarom was het noodzakelijk om een kas te kiezen die is uitgerust met specifieke apparatuur die geschikt is voor het klimaat van die regio. Op deze manier kan het productieseizoen met vier maanden worden verlengd tot november.

Het type teelt
Er is gekozen voor een teelt op substraat, uitgaande van het gebruik van turf en terliet. Het substraat is voorzien van een kanaal voor micro-irrigatie en een systeem dat het afvalwater opvangt. Dit type teelt maakt het mogelijk om meer aardbeien van betere kwaliteit te verkrijgen. Om met dit type teelt te kunnen werken, is het noodzakelijk om een kas te installeren die het gewas kan beschermen tegen weersinvloeden zoals kou. Daarnaast is het ook belangrijk dat deze kas is voorzien van hoogte, luchtvolume en ruimte zodat er optimaal kan worden gewerkt. Om het proces te vergemakkelijken moet de kas zuinig, beheersbaar en eenvoudig te monteren zijn.

Het belang van licht
Door de constructie van de kassen kregen de technici van Idromeccanica Lucchini te maken met een groot aantal problemen die snel en effectief moesten worden opgelost. Een eerste probleem had te maken met de ultraviolette stralen. Ook al kent Finland in het warme seizoen slechts een paar zonuren per dag, de agressiviteit van de stralen moet niet worden onderschat. Door de keuze van open-spectrum diffuse lichtbekleding is het mogelijk om zelfs bij de hoogste temperaturen het juiste klimaat en de juiste lichtsterkte in de kas te verkrijgen. Voor dat laatste aspect is gebruikgemaakt van een zogeheten cover/uncover-systeem, zodat de hoeveelheid en de kwaliteit van het door te voeren licht kan worden gekozen.

Tijdens de winter kan het zeil dat de kassen bedekt, worden verwijderd, opgeslagen en het volgende seizoen worden hergebruikt. Dit is mogelijk dankzij het onderzoek van Idromeccanica Lucchini en de ruime keuze uit kunststof materialen. Het Italiaanse bedrijf is al jaren pionier op het gebied van duurzame materialen en de kwaliteit van het lichtspectrum. Het vermogen om met licht om te gaan is namelijk essentieel voor de bestuiving van aardbeienplanten en garandeert vroege bloemen en vruchten.

Voor meer informatie:
Idromeccanica Lucchini S.p.a. 
Via Cavriana 4B 
46040 Guidizzolo (MN) - Italiƫ
+39 376 818433
[email protected] 
www.lucchiniidromeccanica.it