Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nevelinstallatie maakt moeiteloos ontsmetten pakstations en verwerkingsruimtes mogelijk

Tholen - In de nacht ligt het werk normaliter stil in de loods van tomatenkwekerij VW Maxburg. Tenminste dan zijn er geen mensen en geen tomaten in de ruimte te vinden. Wel klinkt er twee keer per nacht licht gezoem en dan wordt er een haarfijne nevel verspreid vanuit ventilatoren bovenin de ruimte. Het is (met water verdund) gestabiliseerde waterstofperoxide en dit zorgt ervoor dat alle oppervlaktes in de ruimte gedesinfecteerd worden. Het systeem is ontwikkeld om post-harvest productverlies te verminderen en cross-contaminatie tegen te gaan.

“Het vormt een sterk wapen in de strijd tegen micro-organismen, zelfs tegen het Corona-virus. Het bevordert de algemene hygiëne in de verwerkingsruimte”, vertelt Jurnjan van den Bremer van MJ-Tech, het bedrijf dat het Dynamic Ventilation Disinfection systeem ontwikkelde.  

Infecties
“We telen binnen de Tomeco-groep onder anderen San Marzano, Coeur de Boeuf en pruimtomaten. Mooie producten, maar ook gevoelige producten die na oogst gemakkelijker geïnfecteerd kunnen worden met micro-organismen, zoals schimmels. Doordat de tomaten tussen de 14 en 16 graden bewaard worden, om de smaak niet te beïnvloeden, kan de kwaliteit door zo'n schimmel snel achteruitgaan en dat wil je natuurlijk voorkomen. Uit ons onderzoek bleek dat met name in de verpakkingshal een hoge schimmeldruk was.” Aan het woord is Mitch Vermeiren van de naast elkaar liggende tomatenkwekerijen VW Maxburg en Meer Fresh Products: een totaaloppervlakte van 23,6ha, gevestigd in het Vlaamse Meer en lid van Tomeco. Hij legde de kwestie voor aan het team van MJ-Tech, dat destijds bezig was met plaatsen van een hogedruk nevelinstallatie in de kassen van VW Maxburg. Als test besloten ze een soortgelijk systeem te installeren in de loods van VW Maxburg. Alleen wordt er dus geen water, maar een oplossing met gestabiliseerd waterstofperoxide verneveld. Na reactie valt dit volledig uit elkaar in zuurstof en water – maar niet voordat de oppervlaktes waarmee het in aanraking komt, ontsmet zijn. 

“De installatie is sinds vorig jaar zomer getest en dit jaar volledig in bedrijf. We kunnen nu al zien dat de terugverdientijd kort is. Dan spreken we over enkele maanden – voorkom je een paar klachten of retours, dan heb je het er snel uit”, vertelt Jurnjan van den Bremer van MJ-Tech. “En vanuit een breder perspectief net zo mooi dat we hiermee dus ook voedselverspilling tegengaan.” 

“Er blijft geen residu achter en toch zijn alle oppervlaktes in de ruimte na behandeling niet alleen schimmel- maar ook virus- en bacterievrij. Dat is in deze tijd een extra en belangrijk voordeel.” 

Automatische verneveling 
Vanuit de ruim 30 jaar ervaring bij MJ-Tech met diverse toepassingen (niet alleen hogedruk nevelinstallaties die normaal gebruikt worden om het klimaat in de kas te controleren, maar bijv ook mobiele units voor pesticiden bestrijding), is voor dit specifieke doel een en ander doorontwikkeld. De nozzles waarin de nevel ontstaat zijn aangepast aan de ideale druppelgrootte en de draaibare ventilatoren zorgen ervoor dat de nevel tot 30 meter ver verspreid wordt. “We kunnen voor iedere loods, pak- of overslagstation de optimale verdeling berekenen aan de hand van de oppervlakte/het volume. De installatie wordt zo ingesteld dat er op het gewenste schema automatisch verneveld wordt”, laat Jurnjan zien. Net als bij de andere installaties van MJ-Tech is ook dit apparaat via de cloud toegankelijk en zo kan bediening en onderhoud op afstand plaats vinden. Een oplossing die relevant is voor groenten met een relatief hogere bewaartemperatuur als tomaat, maar ook komkommer, courgette, aubergine of paprika; immuniteit voor virussen lijkt immers een illusie.

Mitch vertelt dat de installatie bij VW Maxburg elke nacht tweemaal een uur draait, met daartussen een rustperiode van 2,5 uur. “Dan weten we zeker dat we elke dag met een schone ruimte beginnen.” Als ontsmettingsmiddel gebruiken ze het met zilver gestabiliseerde waterstofperoxide Huwa-San TR-50 van Roam Technology, een middel dat in de tuinbouw breeduit gebruikt wordt om leidingen bio-filmvrij te houden en dat in België een volledige toelating heeft voor deze toepassing.  

Feilloos
“Voorheen reinigden we de ruimte regelmatig met een manuele, mobiele fog-er – maar dat koste meer tijd en werk en ging niet feilloos. Nu weten we zeker dat het elke nacht op dezelfde manier gebeurt. De machine draait autonoom”, vertelt Mitch. Ondanks dat waterstofperoxide niet schadelijk is voor tomaten, mogen er geen tomaten in de ruimte aanwezig zijn tijdens behandeling. “Dat vroeg een aanpassing in de organisatie, maar dat is het zeker waard.” Sterker nog: ze zijn zo tevreden over het vernevelen van de gestabiliseerde waterstofperoxide, dat ze dit jaar ook de kas ermee behandelen. Tijdens de teeltwissel wordt er via het vernevelsysteem in de kas ook Huwa-San verneveld in de kassen. “Een extra zekerheid en nog een extra manier om zoveel mogelijk tomaten op het bord van de consument te krijgen.” 

Voor meer informatie:
MJ-Tech
[email protected]
www.mjtech.nl