Sjoerd Cruijsen, Fruitteler

"Bij de keuze voor appelrassen proberen we niet met de massa mee te gaan"

Sjoerd Cruijsen uit Dreumel werkt samen met zijn broer en ouders op hun fruitteeltbedrijf in Dreumel. "Met de vernieuwing van ons appelareaal willen we ons blijven onderscheiden."

Cruijsen: "Ons fruitteeltbedrijf bestaat uit 64 hectare appels en vier hectare peren. Veel appeltelers zijn overgestapt op perenteelt. Qua aantal hectare hebben de peren de appels in Nederland dan ook al enkele jaren ingehaald. Er is ook inderdaad veel vraag naar peren en enkele perenrassen worden alleen in Nederland en België geproduceerd, in tegenstelling tot enkele appelrassen die ook in Oost-Europa geproduceerd worden. Wij hebben het vooral bij de appels gehouden. Van oudsher zijn we vooral een appelbedrijf en we denken dat je juist ook met verschillende appelrassen kunt onderscheiden. En als er minder aanbod van appels is, neemt de vraag ook toe."

"Hadden wij op ons bedrijf voorheen voornamelijk Jonagold, Elstar en Rode Boskoop, sinds een aantal jaren is een groot deel daarvan vervangen door Fuji, Gala, Wellant, Kanzi en een nieuw ras dat nu nog de Magic Star genoemd wordt. We hebben de Rubens een poos gehad, maar daar zijn we mee gestopt omdat die niet gemakkelijk te telen is. Bij de keuze voor appelrassen proberen we niet met de massa mee te gaan. We hebben nog wel Elstar, Jonagold en Boskoop omdat daar ook vraag naar blijft, maar we telen nu ook appelrassen als Gala en Fuji, die eerder geïmporteerd moesten worden uit Nieuw-Zeeland, Italië of Frankrijk. Wat betreft klimaat wordt het ook steeds gemakkelijker om die in Nederland te telen, al moeten we wel gebruik maken van hagelnetten. We telen voornamelijk voor de Nederlandse markt, en in mindere mate voor de Duitse markt, waar onder meer de Wellant de laatste jaren goed in de smaak valt. En we maken voor onze kwalitatief goede appels, met als streven een hoog percentage klasse 1 appels, ook goede prijsafspraken."

"Het vervangen van productiefruitbomen moet sowieso gebeuren vanwege de ouderdom van de bomen. Bij appels gebeurt dat om de vijftien tot twintig jaar. Bij peren om de dertig tot veertig jaar. Als we als telers uit het rivierengebied voor diversiteit in fruitaanbod zorgen en ons kunnen onderscheiden van de massaproductie van fruit zoals in Polen, kunnen we de prijzen goed houden. We moeten niet allemaal dezelfde producten gaan telen. Ik denk ook dat als je kwalitatief goed fruit levert dat lekker smaakt, daar altijd een markt voor is. Mensen betalen graag een paar centen meer voor kwaliteit."

Het is een goed jaar voor het fruitbedrijf. "We hebben nog nooit zoveel afgezet als dit jaar. Veel mensen zijn zich meer bewust gaan worden van het belang van het consumeren van voeding met veel vitaminen en mineralen. Ook dit najaar is de vraag groot en is de prijs goed gebleven omdat er een iets lagere productie was. De interesse voor gezonde producten zou zo moeten blijven. Een koek minder en een goeie, lekkere appel meer. Fruit is daardoor ook een leuk product. Ik word er zelf altijd vrolijk van als ik tijdens de oogsttijd een krat vol met appels zie."

Bron: Fruitpact


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven