Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vondel-Finance rapport 2019 en vooruitblik 2020

2019 slecht jaar voor AGF-bedrijven in Nederland, 2020 wordt er niet beter op

Voor middelgrote voedselondernemingen in Nederland, waaronder veel AGF-bedrijven, was 2019 geen goed jaar. “Een fusie- en overnamegolfje is onvermijdelijk”, Aldus het Nederlandse overname-adviesbureau Vondel Finance dat zijn jaarlijks onderzoek presenteert naar de 125 middelgrote Nederlandse voedingsondernemingen. In 2019 werd voor de derde keer op rij namelijk afgesloten met een daling in de winstmarge. Deze marges waren in 2019 zelfs het laagste in de laatste 10 jaar terwijl er geen indicatoren zijn dat 2020 zoveel beter gaat zijn. De gemiddelde omzet groeide wel. 30% van de bedrijven in het onderzoek zal dit jaar ook afsluiten met verlies. Vooral bedrijven die leveren aan de foodservice zijn dit jaar immers hard getroffen.

De ontwikkeling van de omzet bij bedrijven

Dit jaar daalde de gemiddelde nettowinst met 1,2%, Het gemiddelde brutobedrijfsresultaat (EBITDA) van de voedselbedrijven daalde vorig jaar tot 4,7%, de winstmarges daalde met 24%. De omzetgroei daalde vorig jaar tot 2,5% en daarmee is 2019 een dieptepunt voor de bedrijven.

In het onderzoek staan ook veel AGF-bedrijven. Fruity Line noteerde in 2019 een uitstekend jaar met een groei in de omzet met 39,5%, de gemiddelde brutobedrijfsresultaat steeg met 13,9% en daarmee sleepte het bedrijf respectievelijk de eerste en tweede plaats in de wacht in deze categorieën. Looye kwekers deed het ook niet verkeerd met een stijging in de gemiddelde brutobedrijfsresultaat met 14,3%, een stijging van EBIT-marge met 8,7% en de hoogste winstmarge in 2019 die steeg met 6,1%. Ook Aartsen deed het goed met een winstmarge van 3,2%. Vezet noteerde een groei van 4,4% in de EBIT-marge. In de samengestelde jaarlijkse groei voor 2019 deed QPI (11,8%) en Vezet (8,1%) het goed.

Ontwikkeling van de winstmarge in de afgelopen 10 jaar. 2019 was het slechtste jaar en 2020 ziet er niet veel beter uit

Klik hier voor het complete rapport van Vondel Finance

In het onderzoek van Vondel zijn de volgende AGF-bedrijven meegenomen: Roveg, Vezet, Best Fresh Group, Aartsen, Frankort & Koning, Olympic Fruit, W. Heemskerk, Van Gelder, Fruity Line, Wiskerke Onions, Looye Kwekers, QPI, Smeding.

Ook zijn de volgende aardappelverwerkers meegenomen (Farm Frites, CêlaVita, Peka Kroef) en AGF-bedrijven actief in de diepvries en conserven (Ardo, SonderJansen, Coroos)

Publicatiedatum: