Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Landgard wijst alle beschuldigingen met klem van de hand

Spiegel: "Uitspattingen bij landbouwcoöperatie Landgard"

Afgelopen zaterdag verscheen er een artikel in de online editie van het tijdschrift Spiegel, met daarin ernstige beschuldigingen aan het adres van de landbouwcoöperatie Landgard: Men zou boven de middelen van de met schulden belaste onderneming leven, van luxe bedrijfsauto's tot dure bezoeken aan de kermis of het Oktoberfeest. Dit alles zou worden gefinancierd door de 3.000 aangesloten bedrijven uit de bloemen- en AGF-sector die te lijden hebben onder de situatie. Het artikel stelt: "Alleen door samen te werken is het de bedoeling dat de telers zich staande kunnen houden tegenover de macht van de detailhandel. Dit idee van solidariteit is echter nauwelijks meer zichtbaar. Er is een groeiende ontevredenheid onder de coöperatieleden over de hooghartigheid van hun bazen en hun lakse leidinggevenden. De eerste zijn al slachtoffer geworden van deze uitspattingen."

Daartegenover staat volgens Spiegel de hoge schuldenlast: "Landgard, uit Straelen bij de Nederlandse grens, had eind 2019 141 miljoen euro aan schulden. Volgens interne documenten wordt al nagedacht over nieuwe leningen, die dus 30 miljoen euro van de staatsbank KfW zou kunnen krijgen."

2020 was een turbulent jaar voor de grootste Duitse telerscoöperatie, niet alleen vanwege Corona, maar ook wat betreft het personeel. Volgens Spiegel was dit een andere reden voor wrok onder de leden. In oktober hebben enkele producenten zich verenigd om een nieuwe organisatie te vormen. "In het voorjaar moest CEO Armin Rehberg vertrekken, hoewel hij kort daarvoor werd geprezen voor zijn herstructureringssuccessen. Daarop werd Labinot Elshani, die als een verkooptalent wordt beschouwd, lid van de raad van driekoppige bestuur, maar slechts enkele weken later werd hij ontslagen uit het team."

Het artikel in Spiegel gaat verder met: "De financiële situatie van [de producenten] blijkt uit de vaak schamele prijzen die voor hun goederen worden betaald. In de tussentijd verlaten meer leden de coöperatie dan dat er nieuwe leden bijkomen. De belangrijke tomatentelers van Neurath hebben onlangs hun eigen marketingorganisatie opgericht, zo kondigde de directie van Landgard in oktober met enige bezorgdheid aan."

Verklaring van Landgard
De directie van Landgard wijst de beschuldigingen van het Spiegelartikel resoluut van de hand. Ondanks de uitdagingen die de pandemie met zich meebrengt, verkeert het bedrijf niet in financiële moeilijkheden: "Deze feitelijke situatie is heel anders dan wordt voorgesteld in het online artikel in Spiegel, dat de indruk wekt dat Landgard op dit moment in economische problemen verkeert en op zoek is naar aanvullende leningen. In feite onderhandelt Landgard momenteel over vervolgfinanciering voor bestaande leningen. De schuldenlast van de coöperatie is tussen 2011 en nu met 57,6% gedaald en zal verder afnemen." De positieve ontwikkeling sinds het crisisjaar 2011 is te danken aan de succesvolle uitbreiding van strategische klantenrelaties en de continue acquisitie van belangrijke nieuwe klanten uit verschillende gebieden van de detailhandel, aldus de heer Van der Velde van Landgard.

De beschuldigingen in het artikel van Spiegel gaan tot vijftien jaar terug, lang voor de acht jaar durende herstructureringsfase. "Landgard heeft altijd gereageerd op wangedrag met gevolgen voor het personeel en heeft de veroorzaakte schade hersteld. Helaas was de rapportage van de redacteur van Spiegel eenzijdig, ook al was hij zich bewust van het economische herstel van Landgard en het herstel van de gevolgen van vroeger wangedrag."

Ook Landgard uit ernstige beschuldigingen aan het adres van Spiegel. Het artikel in Spiegel werd voorafgegaan door een aantal weken onderzoek door de Spiegelredacteur. Landgard heeft hem alle beschuldigingen met feiten op transparante wijze weten uit te leggen. "Deze feiten zijn niet in zijn rapport opgenomen, waarschijnlijk omdat ze het ‘verhaal’ teniet zouden hebben gedaan."

Voor meer informatie:
Spiegel artikel


Nina Keune
Landgard Service GmbH
Veilingstraße T1200
47638 Straelen - Herongen
+49 2839 59-1127
Mobil: +49 162 2045670
[email protected]
www.landgard.de

Publicatiedatum: