Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Guillaume Liesch, Champ’pom:

"De aardappelconsumptiemarkt doet het goed"

De gezondheidscrisis heeft vooral gevolgen voor de aardappelindustriemarkt. De consumentenmarkt is niet zo zwaar getroffen. “De situatie is erg ingewikkeld voor de industrie. Na de sluiting van de grootkeukens en de restaurants kregen fabrikanten te maken met aanzienlijke dalingen in de opbrengsten. In Champagne zijn weinig industrieaardappelen en veel consumptieaardappelen. En wat onze situatie betreft: we ondervinden niet veel problemen op de versmarkt,” vertelt verkoopvertegenwoordiger bij Champ'pom Export Guillaume Liesch. 

"De consumptie is stabiel en de prijzen zijn goed"
Hoewel de vraag op de consumentenmarkt nog niet op haar hoogtepunt is, is deze nog steeds aanwezig. Hierdoor kunnen de prijzen op een goed niveau worden gehouden: “Er waren grote opbrengsten in Spanje, Italië en de Oost-Europese landen, die onze export aan het begin van het seizoen enigszins vertraagde. Deze voorraden zijn echter nu aan het krimpen en dat drijft de prijzen op. Momenteel kopen we voor tussen de 150 en 230 euro per ton aardappelen op het teeltbedrijf (wasbare kwaliteit), dus er is voor ieder wat wils.” 

"De groei- en oogstomstandigheden waren dit jaar moeilijk"
De kwaliteit van de aardappelen lijkt iets onder die van vorig jaar te liggen. "We hadden dit jaar in de zomer erg veel hete periodes en er was een gebrek aan regen. Dit heeft de ontwikkeling van ziekten als dartrose en parasieten als draadwormen in de hand gewerkt. In tegenstelling tot voorgaande seizoenen was deze worm dit seizoen erg aanwezig op bepaalde percelen in Champagne.

Bovendien waren de oogstomstandigheden moeilijk, ten eerste als gevolg van de droge perioden, die de droge stof van de aardappelen deed verhogen en de kans op schokken deed vergroten (gemiddeld 1,5% DS) en ten tweede als gevolg van een groot aantal herhaaldelijke regenbuien, die de oogst deed vertragen.

Het seizoen is op 5 augustus begonnen en is nog steeds niet afgelopen. Van een totale oppervlakte van 260 ha aardappelen hebben we nog zo'n tien hectare te gaan. Het oogsten stopt rond 15 november. Dit is erg laat en gaat ten koste van de kwaliteit van de percelen."

"We hebben hoge verwachtingen van Primabelle, een ras met veel potentie"
4 jaar geleden besloot Champ’pom Export de Primabelle in het assortiment op te nemen: "We proberen dit ras te promoten binnen het totale aanbod aan vroege aardappelen. We hebben veel vertrouwen in dit ras omdat het veel pluspunten heeft: het heeft goede eigenschappen (visueel aantrekkelijk en smaakvol) en een hoog opbrengstpotentieel (60 ton per hectare)."  

Guillaume en zijn collega's brengen de Primabelle van begin augustus tot eind november op de markt om precies te zijn op zowel de Franse markt als op de Spaanse, Italiaanse, Hongaarse en de Portugese markt. "We zijn blij om te merken dat we elk jaar bekender worden en er nieuwe klanten bij komen die op hun beurt dit ras ook weer op de markt brengen."

Voor meer informatie:
Guillaume Liesch
Champ’pom
3 Rue des Abbesses
51120 Saint-Remy-Sous-Broyes, France
Mobiele telefoon: +33 7 71 56 35 34
Vaste telefoon: +33 3 26 42 09 61
guillaume@champpom.com   
https://www.champpom.com  

Publicatiedatum: