Dit jaar kreeg het zomerseizoen te maken met extreme hitte en diverse hittegolven. Als gevolg hiervan is de oogst van de appelen uit de Alpes de Haute-Durance, de enige Golden die op dit moment het Label Rouge-keurmerk mag dragen, tien dagen eerder begonnen dan voorgaande jaren. De weersomstandigheden van afgelopen lente/zomer hebben er daarnaast toe geleid dat de uiteindelijke opbrengsten iets kleiner zijn dan die in 2019.
Zoetere appelen met een aantrekkelijke kleur
De inwerking van de warmte, de zonneschijn (300 dagen zon per jaar) en de hoogte hebben er verder voor gezorgd dat de appelen een hoger suikerniveau hebben dan gemiddeld. De koele nachten blokkeren weer de afbraak van zuren en zorgen ervoor dat de appelen een goede zuur-/zoetbalans krijgen. Dit jaar is dan ook aan alle voorwaarden voldaan om het 'karakter' van de 3.000 hectare appelboomgaarden in de Alpes de Haute-Durance volledig tot uiting te kunnen laten komen.
Gezien het feit dat de gezondheidscrisis het reizen binnen Europa bemoeilijkt, kwamen alle plukkers uit de omgeving. Het plukken gebeurde uiteraard met in achtneming van de sanitaire veiligheidsmaatregelen die gelden voor het werken in de boomgaarden.
Nieuw in 2020: telers nog zichtbaarder voor consumenten
De telers van Pommes des Alpes de Haute Durance zijn nu ook opgenomen in een register op de officiƫle website. Iedere teler heeft de mogelijkheid een presentatie toe te (laten) voegen die meer informatie geeft over hun teelt- en andere activiteiten. Dankzij geolocalisatie wordt het bovendien nog gemakkelijker om de telers ook echt te ontmoeten.
Voor meer informatie:
www.pommes-des-alpes-de-haute-durance.fr