Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Siciliaans artisjokseizoen van start gegaan

“Het artisjokseizoen op Sicilië is 10 dagen geleden van start gegaan en de omstandigheden waren goed. Ook de gewassen die nog moeten worden geoogst lijken optimaal te zijn en weinig problemen te ondervinden. Het zou fijn zijn als er wat regen zou vallen, maar al met al mogen we wat betreft de teelt niet klagen”, zegt teler Enzo Rametta vanuit het oosten van Sicilië.

Enzo Rametta

“Waar we ons een beetje zorgen om maken, zijn de temperaturen. Deze zijn vrij hoog voor de tijd van het jaar en komen de consumptie niet ten goede. De artisjok is een gewas dat traditioneel gezien wordt gegeten in de koude maanden en als de temperaturen de komende 10 à 15 dagen niet gaan dalen, dan zal dit consequenties hebben. Dit is namelijk het moment waarop er significante hoeveelheden op de markt worden gebracht en we willen dit voor een zo goed mogelijke prijs afzetten”, zegt Rametta.

Momenteel is de prijs voor artisjokken €0,50 per stuk. “Dat is een goede prijs, maar we moeten ons niet laten misleiden, want dit zal veranderen zodra er meer aanbod is.”

“Dit jaar zou de balans tussen vraag en aanbod kunnen worden beïnvloed door de artisjokken uit Apulië en Tunesië, die tegelijkertijd op de markt zijn. Door het warme weer in Apulië heeft het seizoen aldaar twee weken vertraging opgelopen en dat zal leiden tot een aanbodconcentratie die zijn weerslag zal hebben op de markt”, zegt Rametta.

Kortom: het seizoen 2020/2021 zal in het teken staan van de goede kwaliteit van de artisjokken, ondanks het gebrek aan regen. Het warme weer houdt de consumptie laag en door de vertraging in andere teeltgebieden, komen alle gewassen tegelijkertijd op de markt en vrezen veel telers dat de commerciële kalender hierdoor wordt verkleind.

De artisjok is erg geliefd
De artisjok heeft een bijzondere smaak en zoetige geur en wordt geconsumeerd van november tot juni. De groente is goed verteerbaar en beschikt over veel voedingskenmerken; ze zijn vrij van cholesterol en vetten, bevatten weinig calorieën, veel vezels en zijn rijk aan ijzer, zink, koper, kalium, calcium en vitamines.

Publicatiedatum: