Portugese avocadoteelt goed voor het milieu

De avocadoteelt in de Algarve heeft zich de verontwaardiging van het publiek op de hals gehaald, aangezien velen er sterke bezwaren tegen hebben vanwege de toegenomen waterverspilling. Avocadoteeltbedrijven komen steeds vaker voor in deze streek. Doordat het fruit wordt erkend als zeer bevorderlijk voor de menselijke gezondheid is de vraag toegenomen en de prijs gestegen. Hierdoor is de omvang van de teelt dus ook gestegen, niet alleen in Portugal, maar overal waar het fruit kan worden geteeld - dat wil zeggen in tropische en subtropische gebieden.

Joaquim Mourinho, eigenaar van Frutas Mourinho, die naast avocado's ook granaatappelen en citrus teelt, stelt echter dat de avocadoteelt niet alleen nuttig is voor de plaatselijke economie maar ook voor het milieu.

Mourinho: "Avocadobedrijven hebben niet meer water per hectare nodig dan citrus en in de Algarve hebben we 1.600 ha avocado's en 15.000 ha citrus die dezelfde hoeveelheid water verbruiken als avocado's." Bovendien hebben avocado's nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen nodig.

Mourinho voegde hieraan toe: "Slechts één avocadoboom is in staat om kooldioxide om te zetten in voldoende zuurstof voor twee volwassenen, wat opmerkelijke voordelen heeft voor het verminderen van de ecologische voetafdruk. De avocadoteelt draagt bij aan het scheppen van werkgelegenheid, direct en indirect. Zo zijn er bijvoorbeeld transportbedrijven die avocado's uit de Algarve naar heel Europa verladen; er zijn veel fabrieken die kartons produceren om het fruit veilig te verpakken; en ook hebben we mensen die de boekhouding van deze bedrijven doen nodig en zij betalen hun belastingen aan de staat."

De voordelen zijn ook te zien in de waterkringloop. Mourinho legt uit dat als het regent, zonder dat het land wordt bewerkt, het water moeilijker kan infiltreren omdat de bodem compact is, waardoor er geen grondwater kan worden gecreëerd en het water zonder enig waardevol gebruik wegvloeit. Met meer land- en tuinbouw dringt het water gemakkelijker door in de ondergrond. "Er is geen watertekort in de Algarve, het water wordt verspild door inefficiënte methoden,

"De Algarve heeft veel water, maar het beheer ervan is verkeerd; we moeten meer dammen bouwen, meer vegetatie planten, voorwaarden scheppen om afvloeiing van regenwater te voorkomen, omdat we duidelijk niet de juiste methoden hebben om het water in de Algarve optimaal te benutten."

Bron: theportugalnews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven