Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

HZPC publiceert certificaatkoers na halfjaarlijkse beursdag

Vandaag bleek tijdens de halfjaarlijkse beursdag van aardappelveredelaar HZPC Holding B.V dat het aanbod van certificaten opnieuw is toegenomen. De koers van het certificaat van aandeel is vastgesteld op € 118,15 (gedaan, laten*). Dit betekent een daling van de waarde van het certificaat HZPC met de maximale 10%. Het grote aanbod biedt kansen voor pootgoedtelers.

Het aanbod van certificaten is hoger dan ooit. De heer Gerard Backx, CEO HZPC: ‘Na veel jaren met een beperkt aanbod, zijn er momenteel veel - waarschijnlijk vooral oudere certificaathouders - die hun certificaten wensen te verkopen. Dit biedt kansen voor pootgoedtelers die graag certificaten willen kopen.’. HZPC koopt de komende tien jaar zelf ook aandelen aan om deze te schenken aan haar telers. Dit verloopt via het zogenaamde Connecting Growers programma. Gerard Backx: ‘We vinden het belangrijk dat de certificaten in handen zijn van telers die zelf nog volop actief zijn. Op die manier zijn zij mede-eigenaar van HZPC.’.

Connecting Growers programma
Dit programma is in het leven geroepen om de overdracht van certificaten van niet-actieve telers naar actieve telers te stimuleren.  HZPC koopt, gedurende tien jaar, jaarlijks voor 1,5 miljoen euro certificaten op de markt om deze te verdelen onder haar actieve pootgoedtelers in de Europese Unie. Zo blijft HZPC in handen van haar telers. Dit najaar zijn door HZPC de eerste aandelen voor het Connecting Growers programma, ingekocht en kunnen actieve telers van HZPC hiervan profiteren.

Totstandkoming waarde van het certificaat
Vraag en aanbod bepalen de waarde. Zo gaat het ook bij het ‘Certificaat van Aandeel HZPC’. Twee keer per jaar, in mei en november, organiseert HZPC een certificaathandelsdag voor aangesloten (oud)pootgoedtelers, kwekers en medewerkers van HZPC Holding B.V. De aan- en verkoop van certificaten verloopt via een online platform en de beursdag wordt door een bank begeleid. De prijs kan per beursdag maximaal tien procent stijgen of dalen. De eerste certificaten werden in het boekjaar 1999/2000 verhandeld tegen een prijs van € 24,00. De volgende beursdag is op vrijdag 7 mei  2021.

*Gedaan, laten: het aanbod is groter dan de vraag. Dat betekent dat niet alle verkooporders gehonoreerd konden worden door de onbalans tussen vraag en aanbod op die koers. Dat wordt aangeduid met ‘gedaan, laten’.
*Gedaan, bieden: de vraag is groter dan het aanbod. Dat betekent dat niet alle aankooporders gehonoreerd worden door onbalans tussen vraag en aanbod op die koers. Dat wordt aangeduid met ‘gedaan, bieden’.

Nieuwe mogelijkheden organisatie beurs HZPC
Momenteel kijkt het bestuur van de Vereniging HZPC of er mogelijkheden zijn om de beurs anders te organiseren. Hierbij houdt het bestuur rekening met de laatste veranderingen in wet- en regelgeving. Gerard Backx: ‘We onderzoeken opties die positief zijn voor alle certificaathouders. Een platform waarbij aanbieders en kopers direct met elkaar zakendoen gedurende een bepaalde periode, behoort tot één van de mogelijkheden. Het streven is om meer hierover te delen in november 2021.’

Voor meer informatie:
HZPC Holding  
+31 (513) 48 98 88
[email protected]   
www.hzpc.com 

Publicatiedatum: