Chili en Nederland gaan over op digitale fytosanitaire certificaten

De Chileense landbouw- en veeteeltdienst (SAG) heeft aangekondigd dat Chili en Nederland zijn begonnen met het gebruik van digitale fytosanitaire certificaten in de commerciële uitwisseling van producten van plantaardige oorsprong in plaats van de papieren certificaten.

Horacio Borquez, directeur van de SAG, zei dat zij de afgelopen 8 jaar met vertegenwoordigers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben samengewerkt om vooruitgang te boeken in zaken met betrekking tot eCert, waarbij Nederland een van de wereldleiders is. "In 2012 zijn we begonnen met de uitwisseling van fytosanitaire en zoötechnische certificaten via het CMS Platform, dankzij de soepele samenwerkingsrelatie die we met hen onderhouden en die ons heeft geholpen om te voldoen aan de eisen van verschillende markten, zoals China en de Euraziatische Economische Unie."

In augustus 2019 hebben SAG en NVWA een bilateraal werkplan ondertekend om de gegevensuitwisseling nog een stap verder te brengen en te streven naar een papierloze elektronische certificering voor fytosanitaire certificaten, die na een jaar van technische aanpassingen om een adequate verbinding tussen beide landen tot stand te brengen, nu is ingevoerd.

Dit jaar heeft Chili met Nederland, de Europese Unie, de Verenigde Staten, Colombia, Argentinië en Peru een papierloze certificering voor plantaardige producten gerealiseerd. Dit betekent dat het land een geprivilegieerde positie in de wereld heeft met betrekking tot de ontwikkeling van digitale gezondheidscertificering.

In het seizoen 2019-2020 waren de belangrijkste exportproducten van Chili naar Nederland onder andere avocado's, druiven en appelen, en de belangrijkste toegangspoort tot Europa was de Rotterdamse terminal.

Bron: sag.gob.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven