Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Warm weer in Italië treft kool

“Het huidige, milde klimaat in Apulië veroorzaak schade aan koolsoorten. De temperaturen komen overdag met gemak boven de 20°C en ’s nachts liggen deze rond de 10°C, waar ze boven het seizoensgemiddelde liggen. Thermische waarden tussen de 4 en 12°C zijn het meest ideaal voor de teelt van koolsoorten en broccoli”, zegt Tarcisio Fiermonte, landbouwtechnicus die met veel telers in de regio samenwerkt.

“Sinds een week maken we ons zorgen over de witte vlieg die de bloemkool aantast. Deze ziekteverwekker is moeilijk uit te roeien en de planten kunnen in korte tijd heel veel schade oplopen. Samen met de telers proberen we met gerichte interventies de gebieden te redden die nog niet zijn getroffen. Er zijn ook wat problemen met bacteriose, botrytis en alternaria. Een ander probleem waar we mee te maken hadden was dat de eerste broccolioogst niet kon worden afgezet op de versmarkt, omdat het warme weer schade heeft aangericht.”

“Ook het watertekort is zorgwekkend. Het heeft al meer dan twee weken niet geregend. In deze periode wordt er water geïrrigeerd alsof het zomer is, wat de kosten voor veel telers verhoogd. Gelukkig is er vraag, maar deze warme en droge dagen zorgen ervoor dat het aanbod toeneemt en de prijzen gaan dalen.”

“Voor artisjokken is de situatie anders. Het seizoen kwam laat op gang en de beschikbare hoeveelheden zijn een stuk minder in vergelijking met andere jaren. De telers klagen niet, omdat de prijzen nog steeds bevredigend zijn. Venkel heeft daarentegen geen problemen. Er is voldoende aanbod en de kwaliteit is erg hoog.”

Publicatiedatum: