Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ralf Gerths, Gemüse-Großhandel Gerths:

"Kool is er overvloedig, maar Corona zorgt voor afzetproblemen"

De kooloogst in teeltgebied Dithmarschen in de noordelijk gelegen Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein nadert langzaam maar zeker zijn einde. "De oogst was meer dan goed, er is een overvloedig aanbod van alle koolsoorten. Maar door de lockdown is de horeca gesloten, waardoor wij ons product niet volledig kunnen afzetten. De markt reageert met navenant lage prijzen met omzetverlies als gevolg," zegt Ralf Gerths, directeur van de gelijknamige groothandel in Oesterwurth.

Witte en rode kool: Overvloedig aanbod, trage markt
Het teeltgebied Dithmarschen heeft een lange kooltraditie. Het familiebedrijf Gerths levert normaliter tonnen kool aan de Noord-Duitse groothandelsmarkten en supermarkten en aan de verwerkende industrie. "We kunnen dit jaar spreken van een overvloedig aanbod en wij zullen tot eind juni zonder problemen de regionale witte en rode kool kunnen leveren."

Ondertussen hebben de vernieuwde lockdowns en de daarmee gepaard gaande sluiting van de horeca alsook de verminderde vraag van grote cateraars een ernstige invloed op de koolprijzen. "Convenience producenten die bijvoorbeeld aan bedrijfskantines en ook kinderdagverblijven leveren, hebben nu aanzienlijk minder kool nodig. Ook de vraag naar grondstoffen voor de productie van zuurkool is niet overweldigend. Zelfs aan de retailkant is er over het algemeen minder vraag naar kool en zuurkool." Daardoor liggen de producentenprijzen op 0,05-0,06 euro/kg voor losse rode en witte kool.

Spitskool: Minder vraag naar trendy product
Het trendproduct van de afgelopen jaren in de regio Dithmarschen is spitskool. Deze koolsoort wordt jaar na jaar steeds populairder, zowel bij producenten als bij consumenten. Gerths: "Maar ook spitskool is tot nu toe beduidend minder afgezet. Maar het is het vermelden waard dat we vorig jaar een merkbaar tekort aan product hadden en daarom was de vraag naar spitskool hoog. Dit jaar is de aanbodsituatie precies het tegenovergestelde, dus het gebrek aan vraag is niet noodzakelijkerwijs te wijten aan Corona."

Foto rechts: Deze week zal de spitskooloogst naar verwachting eindigen. In Dithmarschen wordt spitskool vers verkocht in plaats van uit de opslag.

Wortelen: Voornamelijk kleinere maten
De regionale wortelen vormen ongeveer 40% van de totale omzet van het bedrijf Gerths. De oogst van dit jaar zal binnenkort worden afgerond. "Al met al zal het dit jaar een middelmatige opbrengst zijn. Door de droogte dit jaar domineren kleinere maten het assortiment, die daardoor tegen lagere prijzen worden verhandeld. De prijzen liggen dit jaar dan ook ver onder het gemiddelde prijsniveau."

Merkbare gevolgen van de pandemie
Het familiebedrijf Gerths is een van de oudste groothandelsbedrijven in de regio Dithmarschen en levert voornamelijk aan groothandelsmarkten, supermarkten en industriële klanten, ook buiten de regio. Voor de groentengroothandel is de huidige pandemie niet noodzakelijkerwijs een bedreiging voor het voortbestaan ervan, benadrukt de directeur: "Ondanks een omzetverlies van ongeveer een derde zullen wij de crisis waarschijnlijk wel aankunnen, maar de hamvraag is of onze klanten de crisis zullen overleven."

Voor meer informatie:
Ralf Gerths
Dorothea Gerths Gemüsegroßhandel GmbH
Poppenwurth 18
D-25764 Oesterwurth, Duitsland
+49 483 345 050
info@gerths-gemuese.de
www.gerths-gemuese.de

Publicatiedatum: