Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amerikaanse aardappelexport lijkt zich te herstellen, ondanks aanhoudende pandemie

De Amerikaanse aardappelexport is in Q3
aanzienlijk gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Deze daling is het gevolg van de aanhoudende impact van de pandemie op de vraag in veel markten, met name in Zuidoost-Azië en Centraal-Amerika, en van het krappe aanbod van Amerikaanse diepgevroren aardappelproducten. Bovendien bereikte de export in deze periode in 2019 een recordhoogte, waardoor de lat zeer hoog ligt.

De export van diepgevroren producten daalde met 23% in volume; in september was er echter slechts sprake van een daling van 14%, wat wijst op een herstel in bepaalde markten. De export van diepgevroren producten naar Mexico ligt nog steeds ruim boven 2019, toen het restitutietarief leidde tot een overstap op Canadese en EU-producten. De minst getroffen markten zijn Korea met een stijging van 2%, Taiwan met een daling van 6%, en Japan met een daling van 12%. De grootste gevolgen deden zich voor in China met een daling van 62%, Indonesië met 71%, de Filippijnen met 67% en Vietnam met 69%.

De export van gedroogde aardappelproducten daalde slechts met 2% in het kwartaal en met 5% in september. Deze daling is meer het gevolg van het krappe aanbod in de VS dan van een verminderde vraag. Er werden enkele zeer positieve resultaten geboekt voor Japan met een stijging van 19%, Korea met een stijging van 71%, Taiwan 16% en Saoedi-Arabië 137%.

De export van verse aardappelen, met inbegrip van consumptieaardappelen en frites, daalde met 6% in het kwartaal, maar steeg met 10% in september. De daling wordt grotendeels veroorzaakt door een daling van 16% naar Canada, omdat het verladen van rauwe aardappelen voor bewerking in de diepvriessector werd ingeperkt. De export naar de doelmarkten in Azië, Centraal-Amerika en Mexico is gestegen of is hetzelfde gebleven als vorig jaar. Opmerkelijk is dat de nieuwe toegang tot de Japanse markt het hele jaar door resulteerde in een stijging van 306%, terwijl de Filippijnen een stijging van 30% kenden en Taiwan een stijging van 42%. De export naar Mexico bleef stabiel en steeg in september met 3%, ondanks de aanzienlijke negatieve gevolgen van het coronavirus voor dit land.

Klik hier voor het volledige rapport over de periode juli tot september 2020.

Bron: Potatoes USA

Publicatiedatum: