Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Convenant biologische aardappelen presenteert resultaten 2020

“Na schap in de supermarkt gaan we kijken naar mogelijkheden bij de aardappelverwerkers”

Tholen – Normaliter komt het convenant ‘versnelde transitie naar robuuste biologische aardappelrassen’ jaarlijks samen op een van de demovelden waar nu 29 robuuste aardappelrassen worden geteeld. Door het coronavirus moest de bijeenkomst echter opschuiven naar het internet waar de resultaten van dit jaar werden besproken en natuurlijk wat de plannen zijn voor de toekomst. Zo kunnen we voor volgend jaar een nieuwe convenant verwachten maar met dezelfde doelstelling: 100% robuuste aardappelen in de teelt en het schap.

Het convenant bij de ondertekening in 2017

Het convenant?
Voor ieder die het convenant niet kent fietsen we even snel door de historie. 2016 was een ongekend rampjaar voor de biologische aardappeltelers. Phytophthora, een pseudo-schimmel die in de volksmond ook wel bekend staat als de aardappelziekte, slaat hard toe in de biologische aardappelteelt. De gangbare teelt heeft daar weinig last van want de aardappelziekte is goed tegen te gaan met chemische gewasbeschermingsmiddelen. Er bestaat echter geen natuurlijk alternatief om de biologische aardappelen hier tegen te beschermen en dus is men aangewezen op meer resistente rassen. Het convenant, een samenwerking van verschillende partijen in de keten, sloeg de handen ineen om te zoeken naar deze robuuste aardappelrassen voor de biologische teelt en wil deze voorrang geven in de supermarkt om zo de ziekte de baas te blijven.

Op de goede weg
2020 is dus het vierde  jaar dat het convenant haar resultaten bekend maakt. Projectleider Maaike Raaijmakers van Bionext is in ieder geval tevreden over de vooruitgang. “In 2016 hadden we nog de beschikking over 6 robuuste aardappelrassen. Nu zijn dat er 29 waarvan er 23-24 beschikbaar zijn voor de handel. Ons teeltareaal is gegroeid van 25% naar 80% voor dezelfde periode en het aandeel van de robuuste rassen in de supermarkt is van 25% gegroeid naar 90%.” De handel is in ieder geval ook tevreden over de robuuste rassen. “Wat de retail betreft is de missie al geslaagd,” aldus Moniek Wisse van Schaap Holland. “100% van de biologische aardappelen in het schap van de supermarkt is nu robuust.”

Oog voor uitbreiding naar verwerkende aardappelindustrie en export
Toch is er nog werk aan de winkel. Zo liggen er volgens Moniek nog kansen in de foodservice voor de robuuste aardappelen en vertelt Maaike ook dat er ambitie is om meer onderzoek te doen naar de mogelijkheden van de robuuste aardappelen in de verwerkende aardappelindustrie. “We gaan dan ook werken aan de vorming van een nieuw convenant. Deels doen we dat met dezelfde partners maar ook gaan we nieuwe partijen aantrekken om zich samen met ons in te zetten voor een 100% teeltareaal van robuuste rassen. Daarin willen we meer de nadruk gaan leggen op de export maar ook op de aardappelen voor de verwerkende aardappelindustrie. Naast ons onderzoek met kook- en bakproeven willen we ook meer smaakproeven gaan uitvoeren om zo ook input te kunnen geven over de robuuste aardappelen aan de retail en de handel.” Naar verwachting wordt dit convenant getekend op de online BioKennisWeek in januari 2021.

Overigens is het de vraag of de robuuste aardappelen die er nu zijn in het assortiment ook geschikt zijn voor de verwerking. Volgens Jan van der Werff, salesmanager bij Meijer Potato, zijn daarbij de Acoustic en de Lady Jane veelbelovend voor deze markten en zijn er al gesprekken met een grote frietverwerker om daarmee aan de slag te gaan.

Voor meer informatie:
Niels Heining
Bionext
Nieuwe Kazernelaan 2 D42
6711 JC Ede
Tel: +31 (0)30 233 99 70
www.bionext.nl
Heining@bionext.nl