Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britse AGF-aanbod steeds afhankelijker van import uit klimaatgevoelige landen

Onderzoekers roepen op tot een radicale heroverweging van de handelsstrategieën om ervoor te zorgen dat de bevolking van het Verenigd Koninkrijk toegang blijft houden tot groenten en fruit.
Het Britse groenten- en fruitaanbod is volgens een nieuwe studie steeds afhankelijker geworden van de invoer uit landen die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering.

De London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) onderzocht de handel in voedingsmiddelen in de periode 1987-2013. Naar schatting is de binnenlandse bijdrage aan het totale groenten- en fruitaanbod in het VK gedaald van 42% in 1987 tot 22% in 2013, terwijl de invoer van groenten en fruit uit klimaatgevoelige landen is gestegen van 20% in 1987 tot 32% in 2013.

Het team heeft vastgesteld dat de verscheidenheid aan groenten en fruit die in het VK worden geïmporteerd, is toegenomen en dat er grote verschuivingen zijn geweest in de soorten groenten en fruit die aan de Britse markt worden geleverd: tropisch fruit is populairder geworden, terwijl het aanbod van traditionele groenten en fruit aanzienlijk is afgenomen.

In 1987 vormden 21 gewassen 80% van het totale AGF-aanbod in het VK, en dit aantal is gestegen tot 27 in 2000 en 34 in 2013. Het aanbod van ananas is in deze periode gestegen van 0,9% tot 1,4% van het totale aanbod aan groenten en fruit, en dat van bananen van 3% tot 7,8%.
Kool is gedaald van 7,5% in 1987 tot 2,5%, erwten van 5,0% tot 1,3% en wortelen van 7,0% tot 5,8%.

Gezien de verwachte trends in de wereldwijde klimaatverandering zeggen de onderzoekers dat een grotere afhankelijkheid van de groenten- en fruitimport uit klimaatgevoelige landen een negatief effect zou kunnen hebben op de beschikbaarheid, de prijs en de consumptie van groenten en fruit in het VK. De analyse suggereert dat de meest getroffen groepen waarschijnlijk huishoudens met een laag inkomen zijn.

Groenten en fruit zijn belangrijke onderdelen van een gezond voedingspatroon, maar wereldwijd ligt de consumptie ervan ver onder de huidige internationale voedingsadviezen. In het VK eet slechts 30% van de volwassenen en 18% van de kinderen de aanbevolen vijf porties groenten en/of fruit per dag.

Dr. Pauline Scheelbeek, die de studie leidde, zei: "De huidige handelspatronen en de klimaatverandering betekenen dat de groenten- en fruittoevoer in het VK niet veilig is. De erkenning dat de handel een belangrijk onderdeel is van de veerkracht van het voedselsysteem is daarom van vitaal belang voor beleidsmakers. Als er in de teeltlanden geen adequate maatregelen voor aanpassing aan de klimaatverandering worden genomen, zal dit leiden tot problemen met de aanvoer van groenten en fruit in het VK en kan de prijs en de consumptie van dergelijke levensmiddelen beïnvloeden."

Bron: lshtm.ac.uk

Publicatiedatum: