Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

SMK: "Correctie op berichtgeving over deelname LTO en NFO in werkgroep PlanetProof"

"In tegenstelling tot diverse berichten in de vakmedia zijn alle sectoren vertegenwoordigd in de Teelttechnische Werkgroep (TTW) van On the way to PlanetProof plantaardige producten", meldt SMK. 

"Sinds de oprichting hebben de leden van deze werkgroep actief meegedacht met de ontwikkeling van het certificatieschema voor plantaardige producten. Zij hebben knelpunten benoemd en bijgedragen aan de oplossingen daarvan. Onlangs is de vertegenwoordiger vanuit LTO akkerbouw teruggetreden. De inbreng voor de akkerbouw is nog steeds gegarandeerd door de vertegenwoordiging van LTO vollegrondsgroenten, de consumptieaardappelteelt en naar verwachting binnenkort door een vertegenwoordiging van de conserventeelt. Voor de fruitteelt zijn er geen wijzigingen opgetreden: ook deze teelt is in de werkgroep vertegenwoordigd, in tegenstelling tot berichten van de NFO", aldus SMK. 

Begin 2018 heeft het College van Deskundigen van SMK de teelttechnische werkgroep (TTW) ingesteld om het leveren van input vanuit de praktijk te optimaliseren. De TTW voorziet in de betrokkenheid van de directe gebruikers van On the way to PlanetProof bij de ontwikkeling en uitvoering van het certificatieschema. De posten voor vertegenwoordiging van de diverse teeltsectoren in de TTW is verdeeld over de brancheorganisaties LTO, GroentenFruit Huis (GFH) en Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO). De TTW-leden brengen als vertegenwoordiger van hun sector kennis en ervaringen in vanuit de praktijk in relatie tot het gebruik van het certificatieschema.

Het College van Deskundigen Agro Food Plantaardig van SMK heeft voor de TTW een vacature benoemd voor een vertegenwoordiger vanuit de teelt van conservengroente, vanwege de toegenomen interesse in het keurmerk vanuit deze sector. Over invulling hiervan is contact met het Teeltoverleg groente voor de conservenindustrie (TOG).

"NFO stapt uit werkgroep PlanetProof"
NFO en LTO Akkerbouw hebben besloten uit de Teelttechnische Werkgroep van PlanetProof te stappen, schrijft NFO maandag op haar website. Zowel NFO als LTO vindt het belangrijk ambities te hebben, maar telers die voldoen aan bovenwettelijke eisen moeten hiervoor ook een passende beloning ontvangen.

Bij de start van PlanetProof was dit ook een van de uitgangspunten, maar in de praktijk blijken niet alle schakels in de keten hier hun verantwoordelijkheid in te nemen. Daarom zijn NFO en LTO niet langer bereid energie te stoppen in het PlanetProof-keurmerk, schrijven zij in een brief aan SMK. In deze brief pleiten ze er ook voor de inhoudelijke invulling van het schema en het tempo waarin tussendoelen worden bereikt nadrukkelijk bij de telers neer te leggen. Tot slot benadrukken NFO en LTO dat PlanetProof géén tussenstap is naar het einddoel van biologische teelt, zoals door Greenpeace wordt voorgesteld.

Bron: SMK / NFO

Publicatiedatum: