Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prei telen op water: "Het is verbazingwekkend simpel"

"Bijna alles groeit op water, helaas ook onkruid", lachte Robert Sandee gisteren in de uitzending van BinnensteBuiten. Hij mocht vertellen over zijn teelt op water van allerlei slasoorten, enkele kruiden én ook prei. Ook dat kan prima op water worden geteeld, is inmiddels al jaren de ervaring van de teler uit het Zeeuwse Kamperland. 

Geen zand
Het voordeel van de teelt op water, zeker in de zoute Zeeuwse polder met harde kleigrond, is dat het makkelijker is, vertelde Robert, die chef-kok Ramon Brugman op bezoek had. "Ik teel de prei in buisjes, op drijvers in een vijver. Het is verbazingwekkend simpel."

Bekijk de hele uitzending hier.

In de supermarkt heeft prei een ongeveer vijftien centimeter witte steel aan de onderkant. Om dat na te bootsen op water zijn de buisjes wit van buiten, zodat het niet te heet wordt, en zwart van binnen, zodat de steel niet groen blijft. Het is dus net alsof in de grond wordt geteeld, alleen dan zonder zand in de prei. 

Kruiden
In de zomer heeft teler Robert in circa tien weken verse prei, die hij verkoopt in Verscentrum Sandee, een boerderijwinkel met veel lokaal geteelde producten, waaronder ook tal van slasoorten geteeld op water. "En ik zou ook nog wel wat meer op de kruidentour willen", vertelde Robert. "Basilicum en munt zijn ook prima op water te telen."


De buisjes waarin de prei groeit

Chef-kok Ramon waande zich in ieder geval in een 'snoepwinkel'. "Een snoepwinkel voor vegetariërs", beaamde Robert gevat alvorens ook nog een kijkje in de fruitboomgaard werd genomen, met o.a. bramen, frambozen en kruisbessen. 


De jonge plantjes zet Robert zelf op de vijvers en in de zomer is er dan in circa tien weken verse prei

Onderzoek
Ook in Vlaanderen wordt prei op water geteeld. Onderzoekers van het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw in Kruishoutem doen er onderzoek naar en komen naar eigen zeggen 'steeds dichterbij' teelt van prei op water