Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gebrek aan goed plantgoed

Russische hardfruitteelt komt niet van de grond

Vanaf 2014 is er een Russisch importverbod op Europese en Amerikaanse appelen. De Russische overheid heeft sindsdien veel geld gepompt in het stimuleren van de hardfruitsector. Vooralsnog lukt het de Russische appel- en perentelers echter niet om te voldoen aan de marktvraag. Die is het afgelopen jaar ook gestegen, aangezien de Russische bevolking hun eetpatroon heeft opgewaardeerd naar meer kwaliteitsproducten, waaronder vers fruit.

In 2019 financierde de Russische overheid een steunprogramma voor de Russische land- en tuinbouw van 311 miljard euro. Er werden subsidies verleend voor de aanleg van nieuwe boomgaarden, voor de bouw van (koel)opslagfaciliteiten en de oprichting van zaadveredelingscentra. Ook werden gewasbeschermingsmiddelen gesponsord, evenals andere operationele behoeften.

Ondanks al deze inspanningen blijven verschillende factoren de ontwikkeling van de Russische tuinbouwsector beperken. In de eerste plaats ontbreekt het de Russische tuinbouwsector nog steeds aan productief plantaardig materiaal. Het ministerie van Landbouw schat dat Rusland in 2018 ongeveer 24 miljoen planten heeft geproduceerd. Tegelijkertijd importeerde Rusland 25 miljoen planten in 2018 en 21 miljoen planten in de eerste zes maanden van 2019.

Het land heeft een officieel register van meer dan 3.722 fruit- en bessenvariëteiten, waarvan meer dan 92% van Russische oorsprong is. Er zijn echter maar heel weinig teeltbedrijven die plantmateriaal voor commerciële boomgaarden kweken, waardoor de kwaliteit van het plantmateriaal in Rusland nog steeds onvoldoende is qua opbrengst, winterresistentie en droogte- en ziektetolerantie.

Aangezien de roebel blijft verzwakken, worden de Russische telers nog steeds geconfronteerd met zeer hoge kosten voor de invoer van plantgoed en andere gerelateerde zaken voor de teelt, zoals gewasbeschermingsmiddelen, technologie en apparatuur.
Een gebrek aan gekwalificeerde agronomen is een andere factor die de sector tegenhoudt.

De huidige Russische trend om gezond te eten heeft geleid tot een grotere fruitconsumptie. Door de uitbraak van Covid-19 besteden steeds meer mensen aandacht aan hun gezondheid en zijn eetpatronen steeds meer gericht op natuurlijker en gezonder voedsel. Volgens analisten is de vraag naar groenten en fruit tijdens de Covid-19-pandemie toegenomen. Tegelijkertijd is de consumptie van fruit nauw verbonden met het gezinsinkomen en de marktprijzen. Het Russische besteedbare inkomen is sinds 2014 aan het dalen, hoewel er in 2018 en 2019 enige groei was, zal het naar verwachting weer dalen. In 2020 zal het beschikbaar inkomen volgens het ministerie van Economische Ontwikkeling naar verwachting met 3% dalen.

Klik hier voor het volledige USDA-rapport.

 

Publicatiedatum: