Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verenigd Koninkrijk eist kwaliteitscertificaat bij import groenten en fruit

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft op 27 oktober jl. aangegeven dat zij vanaf 1 januari 2021 een kwaliteitscertificaat (EU Certificate of Conformity, ook wel controlecertificaat) eist bij import van zendingen verse groenten en fruit. Het VK wordt het eerste derde land met een dergelijke invoereis voor kwaliteit van groenten en fruit. Bij export naar derde landen moeten groenten en fruit nu al voldoen aan de EU-handelsnormen. Dit is echter geen eis van derde landen, maar een uitvoereis van de EU. Het KCB houdt hier toezicht op door middel van exportcontroles en geeft kwaliteitscertificaten af.

De eis van het VK (zie www.gov.uk) is volledig nieuw en komt onverwacht, ook voor het KCB. Voor exporteurs van groenten en fruit naar het VK heeft dit de nodige gevolgen. Het KCB was voornemens om de uitvoereis van de EU in 2021 gefaseerd te implementeren.  Door de ontwikkelingen van vorige week is het noodzaak dit per direct op te pakken. De details van de eisen en de invulling door het VK zijn echter nog niet geheel duidelijk. "Wij doen er alles aan om hierop snel zicht te krijgen. Het KCB houdt rekening met drie verschillende scenario’s (in geval van een no-deal Brexit) en treft daarvoor nu de bijbehorende voorbereidingen", zegt KCB. "In de komende weken informeren wij u, via deze website, nader over de details. Klik hier voor meer informatie over de voorlopige uitwerking van de verschillende scenario’s."

"Om straks online kwaliteitscertificaten aan te kunnen vragen, dient u ingeschreven te zijn bij het KCB en heeft u toegang tot e-CertNL nodig. Handelt u in groenten en fruit naar het VK en bent u nog niet bekend met e-CertNL en/of staat u nog niet ingeschreven bij het KCB? Lees dan hier welke stappen u kunt zetten", aldus KCB. 

Brexit
Het KCB volgt de ontwikkelingen in het kader van Brexit nauwgezet. Belangrijke leidraad is hierbij www.gov.uk van de Britse overheid, welke aan verandering onderhevig is. Zodra meer details bekend zijn over gestelde eisen en benodigde controles, informeert het KCB u hierover via deze website. Mocht u in de tussentijd vragen hebben over kwaliteitseisen in relatie tot Brexit stuur dan een bericht naar [email protected]

Publicatiedatum: