Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In Turkije is Red Delicious de meest populaire appel

Turkije is een van de grootste producenten van appelen in Europa. De traditionele kleinschalige appelboomgaarden vormen nog steeds een groot deel van de Turkse appelproductie. Daarmee is Turkije momenteel geen prominente appelexporteur. De verschillende geografische regio's in Turkije maken de teelt van honderden appelvariëteiten mogelijk, maar slechts enkele daarvan worden commercieel verkocht. Commerciële boomgaarden bevinden zich over het algemeen in het zuidelijke deel van Centraal-Anatolië en in de noordelijke mediterrane gebieden.

Ongeveer 50% van de commerciële appelproductie is afkomstig uit drie provincies: Isparta, Karaman en Nigde. Isparta is de grootste appelproducerende provincie met ongeveer 850.000 ton appelen per jaar. Commerciële appelen worden ook geteeld in Antalya, Konya en Amasya. Karaman is met 500.000 ton productie het op één na grootste teeltcentrum met 12 miljoen bomen en ongeveer 16%van de totale productie van Turkije. Karaman wordt een prominente speler in de buitenlandse handel met nieuwe investeringen die de traditionele kleine appeltelers aanmoedigen om over te stappen op meer winstgevende soorten appelen met een hogere opbrengst.

De belangrijkste appelvariëteiten zijn Red Delicious (of Starking Delicious), Golden, Amasya en Granny Smith, die 70% van de totale productie in 2019/2020 vertegenwoordigden. Red Delicious is de meest populaire variëteit en vertegenwoordigt ongeveer 37% van de totale productie.

Traditioneel wordt ongeveer 80 tot 90% van de Turkse appelproductie als vers fruit geconsumeerd. Ongeveer 5%wordt verwerkt tot sap, conservenproducten, azijn of gedroogde producten, en ongeveer 5 tot 10%procent van de appelen wordt geëxporteerd.

Bron: USDA

Publicatiedatum: