Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oost-Europees en Spaans kasgroentenaanbod botsen op Duitse markt

Met het afnemen van het kasgroentenaanbod uit Nederland en België zijn het Oost-Europese en Spaanse partijen die de overhand krijgen.

Zowel in tomaat als in komkommer vielen daarbij in week 44 op de Duitse groothandelsmarkten de prijsverschillen op tussen de zendingen uit enerzijds Oost-Europa en anders de zendingen uit Spanje, zo valt op te maken uit een BLE-marktrapport.

Komkommer
In komkommer dolven de Spaanse komkommers, ondanks lagere prijzen, het onderspit tegen Oost-Europees product. De vraag nam richting het weekend, door coronamaatregelen in de horeca, af. 

Mini-komkommers kwamen uit o.a. Nederland en Turkije, waarbij de vraag minder was dan het aanbod.

Tomaat
In tomaat eenzelfde verhaal, met een serieus dalend aanbod uit Nederland en België en een stijgend aanbod uit Marokko, Spanje en Turkije. Die partijen waren goedkoper dan partijen uit Oost-Europa, maar de Duitse kopers gaven veelal de voorkeur aan Oost-Europees product, ook gezien enkele kwaliteitsproblemen met importtomaten uit het zuiden. Het beperkte Nederlandse en Belgische product ging wel voor hogere prijzen weg.

Paprika
In paprika groeide het aanbod paprika, net als het areaal in Spanje, flink en is aanbod uit Nederland en België nog maar zeer beperkt op de markt. Zeker Belgische zendingen vullen nog slechts de gaatjes die er vallen in een markt waarin Spaans aanbod tegen lage prijzen werd verhandeld. 

Courgette en aubergine
Op de groothandelsmarkt in Frankfurt werden de eerste Marokkaanse zendingen gevonden en waren de prijzen laag. In München domineerde Spaanse courgettes en aubergines. De prijzen voor met name Spaanse aubergines leverde flink in t.o.v. week 43.