Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
GS1 Australië: Manbulloo richt zich op traceerbaarheid

Volg de mango’s van boom tot aan winkelschap

Manbulloo teelt mango's op zeven boerderijen. Ze hebben circa 125.000 bomen die vruchten dragen van half september tot maart. Al die miljoenen mango’s moeten vanaf half oktober worden geplukt en hun weg naar het winkelschap zien te vinden.  

Marie Piccone is de directeur en Scott Ledger de manager kwaliteit bij de grootste mangoproducent van Australië. Hoe stapten zij samen met GS1 Australië naar het next level in traceerbaarheid?


Scott Ledger

De supply chain uitdagingen lagen bij Manbulloo voor het oprapen. Iedere partner in de mangoketen beheerde zijn eigen informatie-systeem. Het was moeilijk om informatie te delen, zoals de temperatuur en de rijpheid van het fruit.

Marie Piccone "Tijdige informatie uit de keten was moeilijk te verkrijgen of we waren niet in staat om deze efficiënt te delen. Wat we nodig hadden, was een informatiesysteem voor de hele keten, toegankelijk voor elke handelspartner in de toeleveringsketen met tijdige en nauwkeurige informatie.”

Elke tray realtime te volgen  
De basis was klaar: het bedrijf gebruikte al barcodes, maar ze wilden het gebruik van standaarden uitbreiden om traceerbaarheid in de keten te verbeteren. Voorwaarde was wel dat de GS1 standaarden konden integreren met andere systemen die al in de keten werden gebruikt. En dat is gelukt.   

Zo ontstond er één productidentificatie- en traceerbaarheidssysteem voor de hele toeleveringsketen, waar elke handelspartner toegang toe heeft. Iedere tray had dan wel een unieke identificatie nodig. Dit werd een barcode met serienummer - de GS1 DataBar zodat elk tray producten een uniek serienummer en dus een eigen identiteit heeft. “Iedere tray op elke pallet van alle zeven Manbulloo-boerderijen en vijf pakhuizen konden we nu volgen.”

"Het werd een barcode met serienummer zodat elke tray producten een eigen identiteit heeft."

GS1 in de blockchain 
Een betrouwbaar informatiesysteem slaat alle datapunten in de keten veilig op. De gegevens werden beveiligd door een blockchain en ‘wie-ziet-wat’: handelspartners hebben toestemming voor die informatie die voor hen relevant is. Het gaat dan om data als voedselveiligheidscertificaten, realtime temperatuurgegevens, kwaliteitsbeoordelingen en de locatie van de goederen. “Al die data wordt toegevoegd aan de blockchain met behulp van GS1 standaarden. Nu is informatie voor ons realtime beschikbaar. Dit leidt tot een verbetering van productkennis, voorraadmanagement en productkwaliteit. Met een betere klantervaring als resultaat."

RFID voor verzamelen informatie 
Omdat supply chains zich moeten aanpassen aan de eisen van Covid-19 voor het houden van afstand, is RFID een oplossing voor het tracken van zendingen met minimale menselijke tussenkomst. RFID wordt gebruikt om op betrouwbare wijze temperatuurgegevens te verzamelen.

Scott Ledger: “Met een RFID-systeem kun je op verschillende strategische punten in de keten informatie verzamelen, zoals bij het pakhuis, de expediteur en bij de importeur in China en Zuid-Korea. We hebben deze punten gekozen op basis van plekken waar de temperatuur soms gevaar liep en waar we supply chain partners hadden die het probleem konden oplossen als het zich voordeed. Het RFID-systeem is kosteneffectief voor onze keten en omdat we een hoog volume exporteren en er sprake is van herhalingsactiviteiten.”

Het bespaart een enorme hoeveelheid tijd en geld 
Goede communicatie en training van het personeel is belangrijk om een goede implementatie en een betrouwbare werking te garanderen. De toegang tot en het delen van de gegevens met partners in de supply chain heeft de houdbaarheid van het fruit bij aankomst met ongeveer 50% verlengd. "Met behulp van GS1 standaarden - in combinatie met andere technologische oplossingen - kunnen we nu elke doos en elke batch door de supply chain volgen: vanaf het verpakken op de boerderij tot aan het winkelschap. “De afkeuring van orders bij retailers is gereduceerd tot een zeer laag niveau. Dit is een grote winst voor iedereen omdat het een enorme hoeveelheid tijd en geld bespaart.”

Voor meer informatie:
GS1 
+31(0)20 5113 820
[email protected]  
www.gs1.nl     

Publicatiedatum: