Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede prijzen in het vooruitzicht voor belichte tomatentelers

Tholen - Tomatentelers, die de komende weken in productie gaan, hebben goede prijsvooruitzichten. Dat meent Ronald van der Knaap van handelshuis Haluco. “De prijzen zijn nu goed en we hopen dat dit tot het eind van het jaar zo blijft.”

“De belichte trostomaten gaan dit jaar een paar weken later in productie dan vorig jaar”, vertelt Ronald van der Knaap van Haluco. “Vorig jaar startte dit in week 42, 43, maar nu komt dit in week 47, 48 pas op gang.”

Dit komt volgens hem onder andere omdat een aantal ‘vroege’ belichte telers overgestapt zijn naar de teelt van specialties. “En de hele teelt is dit seizoen een paar weken opgeschoven.”

Deze ontwikkeling heeft een goede ontwikkeling op de prijs. “Er is nu een gezondere markt. De traditionele teelt en belichte teelt sluiten zo beter op elkaar aan en de traditionele teler krijgt nu een betere prijs voor zijn tomaat. Vorige jaar was er in deze weken een sterke overlap, meer concurrentie, met matige prijzen als gevolg.”

Meer retail verkoop door corona
De prijs voor een kistje trostomaten van 5 kilo ligt vandaag de dag twee euro hoger dan vorig jaar. Van der Knaap verwacht dat deze goede prijs tot week 52 wel eens kan gaan voortduren en zo het slechte jaar van sommige telers nog enigszins kan goedmaken.

De tweede coronagolf speelt daarbij ook een rol. “Aan de hand van de retailbestellingen lijkt de verkoop van trostomaten door corona een impuls te krijgen. De retail is het belangrijkste afzetkanaal van trostomaten in deze tijd van het jaar.”

Alhoewel sommige telers in Nederland van trostomaat overstapten naar specialties, is het totale areaal belichte kastomaat weer toegenomen. Van der Knaap ziet de Spaanse  concurrentie in de markt van trostomaten en cocktail steeds verder teruglopen. “Dit jaar hoor je wel dat er in Spanje meer paprika’s gezet zijn, maar over trostomaten hoor je weinig. Het lijkt of het areaal toch verder terugloopt. Europese retailers kiezen steeds meer voor belichte tomaten uit Nederland. Dat heeft onder ander te maken met kwaliteit en leverzekerheid.”

Losse tomaat dupe van corona
Voor losse tomaten zijn de prijsvooruitzichten volgens hem een stuk minder. “De losse tomaat dreigt door de coronamaatregelen weer het kind van de rekening te worden. Zij wordt veelal door de foodservice en restaurants gebruikt en deze zijn de komende periode nog gesloten”, vervolgt Van der Knaap. Losse tomaat wordt onder belichting in Nederland nauwelijks geteeld. Dat gebeurt in Spanje en Marokko.

Voor meer informatie:
Haluco
www.haluco.nl      

Ronald van der Knaap                                            [email protected]