Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese aardappelmarkt (week 45)

Goede vraag naar Duitse consumptieaardappelen

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrieaardappelen: rustige markten, dalende prijzen. Sfeer: niet erg levendig. De weinige handel met betrekking tot de zeldzame soorten die er plaatsvindt, heeft in de meeste gevallen te maken met het overschot aan contracten. Sommige kopers doen helemaal geen aankopen meer. Sommige fabrieken gaan volgende week dicht, andere draaien niet in het weekend of wisselen elkaar om het weekend af: er hangt een 'coronavirussfeer'. 

Fontane, Challenger, Inno: prijzen van tussen de 2,00 en de 3,00 €/q, rustige markt; zeer weinig transacties in een inactieve markt door een gebrek aan vraag.

Bintje: prijzen van rond de € 3,00 €/q. Het aanbod is groter dan vraag. Versmarkt: de activiteit vanuit bereiders - verpakkers is over het algemeen goed, de prijzen voor de rassen van topkwaliteit (vastkokende rassen, saladerassen): prijzen van rond de 20 en de 25 €/q voor de rassen van de allerbeste kwaliteit/rassen waar de meeste vraag naar is.

Bintjes: weinig handel, kopers en verkopers wachten af om te zien hoe de markten en contracten zich zullen ontwikkelen... Nederlandse aanplant, klasse A, geleverd maart 2021, per 10 ton, in big bags exclusief btw:

Maat 28 - 35 mm: 66,00 - 68,00 €/q
Maat 35 - 45 mm: 43,00 - 45,00 €/q

Fontane: weinig handel, stabiele prijzen.
Maat 28 - 35 mm: 97,50 €/q
Maat 35 - 50 mm:  58,50 €/q
Maat 50 - 55 mm:  43,00 €/q 

Bij alle rassen, vooral die in Duitsland, is er sprake van dalende telersprijzen.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm:

De prijzen zijn de afgelopen dagen alleen maar gedaald. Ten eerste en met name als gevolg van het 'Coronaviruseffect', in de tweede plaats omdat het oogsten (van de NEPG-zone) over het algemeen min of meer opnieuw is begonnen (hoewel in sommige hoeken het oogsten nog volledig is gestaakt).

Nederland
De prijzen zijn ongewijzigd. Het aanbod dat van het veld komt is voldoende om aan de zwakke vraag vanuit de industrie op de markt met zeldzame soorten te kunnen voldoen. Soms is er vanuit de industrie zelfs helemaal geen vraag. Op de binnenlandse markten bleef de versprijs onveranderd. Deze lag tussen de 10,00 en de 12,00 €/q voor de rassen kruimige aardappelen en tussen de 16,00 en de 22,00 €/q voor de rassen vastkokende aardappelen.

Er is sprake van een lichte daling van de exportprijzen. Deze liggen tussen de 5,00 en de 7,50 €/q voor de teler, afhankelijk van het ras en de kwaliteit. Op het veld is 90% van de velden geoogst. In het zuidwesten (Zeeland, Zeeuws-Vlaanderen) langs de zee moet nog 30% van de velden worden geoogst. 

Frankrijk
Industrie: afwachtende markten na herfinancieren, niet-bestaande markt voor zeldzame rassen, schrappen van contracten. Betere activiteiten richting schillers en waardering van hogere kwaliteit tegen prijzen die iets beter zijn dan gemiddeld.

Interne versmarkt: de sluiting van horeca beperkt de activiteit van de groothandels enerzijds, anderzijds is er voldoende activiteit voor de inkoopcentra voor grootschalige leveringen met een grotere afzet van de afzet aan middelgrote en grote supermarkten.

Export: goede exportactiviteit naar Spanje, maar de kwaliteitseisen nemen alleen maar toe en de Iberische aankopen richten zich met name op superieure kwaliteiten. De exportactiviteit naar Portugal en Italië neemt af. Concurrentie van andere landen is onmogelijk met Duitsland dat zich richt de oostelijke markten.

Industrierassen, bulk, export, excl. Btw, Nord Seine, € / qt, min - max (gem) (RNM):

Duitsland
Op de versmarkt is de vraag goed: door de sluiting van restaurants en kantines stijgt de thuisconsumptie. De vraag wordt gedekt door de rest van aardappelen van het veld, maar vooral door de eerste voorraadvermindering. In het Rijnland moeten kopers 2 € / q meer betalen voor deze grondstof.

Op de industriemarkt is de oogst ver gevorderd. Deze zou tegen het einde van de week voltooid moeten zijn. De industrie richt zich primair op contracten, de vraag naar zeldzame soorten is zwak na de heropleving van het coronavirus...


* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Versmarkt (vroege en halfvroege aardappelen): de prijs voor vastkokende aardappelen blijft ongewijzigd: € 10,83 / q ( 10,83 €/q vorige week) en ook ongewijzigd voor kruimige/bloemige aardappelen:  10,08 €/q (10,08 €/q vorige week). De afzet aan supermarkten is, dankzij de coronavirussfeer, goed. Voor aardappelen die uit de opslag worden gehaald geldt een toeslag van  2,00 €/q.

Industriemarkt (bewaaraardappelen): ongewijzigde markt: prijzen van tussen de 3,50 en de 4,00 €/q voor Inno / Agria, maar iets lager voor Challenger / Fontane: prijzen van tussen de 3,00 en de 3,50 €/q ( tussen de 3,50 en de 4,00 €/q vorige week). De industrie richt zich voornamelijk op contracten.

Biologische aardappelen: telersprijzen van rond de 41,00 €/q (alle rassen en markten samen), onderhandelbare prijzen.

Groot-Brittannië
Gestegen prijzen, van € 9,71 2 weken geleden naar  11,62 €/q vorige week. Deze stijging van de 'gemiddelde weekprijs' is het gevolg van aardappelen van betere kwaliteit tussen de afgezette partijen. De regenbuien op de Britse eilanden zorgen ervoor dat de oogst pas  de komende weken afgerond zal zijn, geeft de AHDB aan. De prijzen op de versmarkt en in de zakhandel zijn steviger en stijgen. De export naar de Canarische Eilanden en Ierland verloopt voorspoedig.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 

Publicatiedatum: