Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nicoló Sparacino, Biofruit Trading:

"Met 25°C pluk je geen sinaasappelen maar ga je naar het strand"

Het Europese citrusseizoen komt langzaam op gang. "Het warme weer in Italië vertraagt nog steeds de leveringen, maar binnenkort zou het echt op gang moeten komen," zegt Nicoló Sparacino van Biofruit Trading. "Tot nu toe zien de hoeveelheden er goed uit, met vergelijkbare volumes als vorig jaar. Maar het is nog steeds te warm om te oogsten. Op Sicilië is het 25°C; bij die temperaturen ga je naar het strand en pluk je geen sinaasappelen."

Zodra de nachten wat koeler worden en de kleur en zoetheid van de sinaasappelen zich voldoende ontwikkeld hebben, kan hij beginnen met oogsten. "Het zou uiterlijk over twee weken moeten beginnen. Hetzelfde geldt voor clementines."

De vermarkting van de Siciliaanse citroenen is al wel begonnen. Nu het overzeese seizoen ten einde loopt en er veel vraag naar is, zijn de citroenen een kostbaar goed: "Helaas zijn de citroenen nog wat groen, dus hun kleur is nog niet ideaal. Maar ze hebben wel een goede smaak, en dat moet aan de markt worden gecommuniceerd. In tegenstelling tot sinaasappelen zijn er rassen, zoals de Verdello-citroen, die zelfs met een groene schil al rijp zijn. De consument geeft echter duidelijk de voorkeur aan de gele citroenen."

In Duitsland zijn er het hele jaar door citroenen uit het buitenland, volgens Sparacino: "Tijdens het Europese seizoen zijn de volumes echter veel kleiner. Wanneer Italië, Griekenland en Spanje op de markt zijn, is er weinig ruimte voor overzeese producten. De grootste concurrent van Italiaanse citrus is nog steeds Spanje."

Het coronavirus heeft ook invloed op de markt. Hernieuwde horecasluitingen zorgen voor logistieke problemen, hoewel de grenzen voor goederen nog steeds open zijn. "Door het gebrek aan vraag vanuit de horeca is de algehele vraag veel lager. We kunnen geen vrachtwagens vullen en dus kunnen sommige transportbedrijven hun diensten niet aanbieden. Andere zendingen vullen de vrachtwagens niet volledig, wat de transportkosten aanzienlijk verhoogt." Een soortgelijk probleem zien we bij luchtvracht wereldwijd."

Naast de internationale handel in Siciliaanse citrus beheert Sparacino ook Terra Verde, een Siciliaanse supermarkt in Berlijn. "Deze retailtak doet het heel goed, net als in het voorjaar."

Bij de laatste lockdown lanceerde Sparacino een fruitkratservice om de lokale gemeenschap te ondersteunen. Deze dienst komt nu weer op gang: "Veel klanten zijn nog steeds geïnteresseerd in onze gemengde kratten. Daarom willen we deze service ook in de toekomst blijven aanbieden, los van het coronavirus. Met de kratten kunnen we enerzijds onze klanten ondersteunen en anderzijds voedselverspilling voorkomen," besluit Sparacino.

Voor meer informatie:
Nicoló Sparacino
Biofruit Trading 
Handjerystrasse 48
12161 Berlin, Duitsland
+49 30 49805194
[email protected]
www.biofruit-trading.com
www.terraverdesicily.com

Publicatiedatum: