Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marktrapport Oostenrijk week 45/2020

"Evenwichtige Oostenrijkse aardappelmarkt, toenemende vraag naar uien in de retail"

De Oostenrijkse markt voor tafelaardappelen begint in november goed in balans te komen. De oogst is nu voltooid, op enkele regionale uitzonderingen na. De leveringen van de telers zijn beheersbaar geweest. Op dit moment worden de aardappelen voornamelijk geleverd vanuit magazijnen die niet vorstbestendig zijn en uit partijen met een beperkte houdbaarheid. Het percentage geweigerde aardappelen blijft boven het gemiddelde. Het binnenlandse bedrijfsleven draait begin november naar volle tevredenheid. De vernieuwde lockdown in Oostenrijk moet de komende weken een extra sterke impuls geven aan de verkoop van aardappelen in de detailhandel. In ruil daarvoor zal het toch al zwakke restaurant- en groothandelsbedrijf terrein blijven verliezen.

De exportmarkt heeft nog geen nieuwe impulsen gekregen. De export blijft redelijk beheersbaar door de veelal nog goede aanbodsituatie in de doellanden en het gunstige aanbod van de Europese concurrenten. Er is geen verandering in de prijzen ten opzichte van de voorgaande weken. In Neder-Oostenrijk worden gemiddeld geprijsde goederen meestal tegen 12,- euro/100kg betaald. Overmaatsheden worden overgenomen tegen 5,- tot 8,- euro/100kg. Voor draadwormvrije, kleinverpakkingspremiegoederen met AMA-keurmerk kan tot 18,- euro/100kg worden bereikt.

Toenemende vraag in de foodretail
De Oostenrijkse uienmarkt begint in november met nauwelijks veranderingen. Een goed voldoende aanbod voldoet aan de rustige binnenlandse vraag die typisch is voor het seizoen. Met de hernieuwde lockdown in Oostenrijk wordt echter verwacht dat de uienverkoop in de foodretail de komende weken aanzienlijk zal toenemen. De exportmarkt wacht nog steeds op nieuwe impulsen. De belangstelling voor Oostenrijkse producten lijkt echter langzaam toe te nemen. Er is geen verandering in de prijs ten opzichte van de vorige week. Voor uien, schoongemaakt en gesorteerd in de doos, werd aan het begin van de week 12,- tot 15,- euro/100kg betaald, afhankelijk van de kwaliteit.

Rustige wortelmarkt
De Neder-Oostenrijkse markt voor wortelen blijft gekenmerkt door de rust tijdens de oogstactiviteiten. De opslagwerkzaamheden vorderen slechts langzaam als gevolg van de weersomstandigheden. Tot nu toe zijn de rendementen en de kwaliteiten vrij bevredigend geweest. De binnenlandse verkoop is rustig, het exportseizoen is nog niet begonnen. De prijzen blijven ongewijzigd ten opzichte van de vorige week.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: