Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook dit jaar minder tomaten in Almería aangeplant

Het tomatenareaal in Almería is ook dit seizoen weer gedaald, wat de neerwaartse trend van de afgelopen jaren alleen maar bevestigt. De stijging van de productiekosten, de toenemende plaagdruk en verkoopprijzen die slechts krappe winstmarges toelaten, zijn de belangrijkste redenen waarom de telers in Almería steeds vaker kiezen voor gewassen met lagere productiekosten zoals paprika's en courgettes.

Tot en met week 44 zijn de tomatenprijzen, evenals die van andere groenten, met uitzondering van aubergines, hoog gebleven. Vanaf deze week zijn de prijzen begonnen te dalen, vooral door de toename van de productie als gevolg van de stijging van de temperaturen.

"Dit jaar merk je nu toch wel duidelijk dat er steeds minder tomaten worden aangeplant. We hebben het over ongeveer 20% minder dan vorig jaar, vooral de losse ronde tomaten boeten aan areaal in. De afzet verloopt een stuk vlotter omdat er van aanbodzijde minder druk is. Over ongeveer twee of drie weken verwachten we grote volumes op de markt vanuit Marokko en dat zorgt toch wel direct voor meer concurrentie”, zegt Francesc Llonch, manager van Gavà Grup.

“Tot nu toe zijn de prijzen voor trostomaten behoorlijk hoog geweest en halen de tomatenspecialiteiten ongeveer 30% hogere noteringen dan vorig jaar. De ronde tomaat is een uitzondering, die brengt minder op. Deze tomaat wordt veel geteeld in Marokko, terwijl Spanje in dit segment de afgelopen jaren veel marktaandeel heeft verloren in Europa. Gelukkig is de teelt van pruim-, tros- en andere tomaten niet zo omvangrijk in Marokko. Ook bij de paprika's en courgettes domineert Spanje nog steeds'', zegt Francesc Llonch.

Hoewel de teelt van courgette en paprika dit jaar is uitgebreid, zijn de prijzen voor beide groenten volgens de teler en handelaar hoger dan vorig seizoen.

“Dat moet met corona te maken hebben. Bij de tomaat zijn de hogere prijzen vlot verklaarbaar, namelijk door het lagere aanbod, maar bij de andere groenten kunnen we die logica niet doortrekken, ook niet bij komkommers. Alleen bij de aubergine zie je lagere noteringen. De eerste coronagolf viel samen met het einde van het seizoen, terwijl deze tweede golf midden in het herfst- en winterseizoen valt en dat kan wel eens heel anders uitpakken. We hebben toch zo onze twijfels over de afzetmogelijkheden en we hebben er dan ook voor gekozen wat minder aan te planten van onze tomatenspecialiteit Monterrosa. Tot dusver is vraag en aanbod van deze tomaat in evenwicht gebleven.”

 

Voor meer informatie:
Francesc Llonch
Gavà Grup
Tel.: +34 935561250 (Spanje)
Mob: +34 609744420
[email protected]
www.gavagrup.com

Publicatiedatum: