Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
François Myburgh, Bet-el Fruits

Druivenexporteur voorzichtig bij aanvang van het nieuwe Zuid-Afrikaanse seizoen

Zuid-Afrika houdt rekening met een uitdagende start van het nieuwe druivenseizoen vanwege de huidige tweede Covid-19-golf, de lagere consumptie en late aanvoer van Braziliaans en Peruaans product. 

"In Europa is de druivenconsumptie momenteel niet geweldig," zegt François Myburgh, marketingdirecteur bij Bet-el Fruits. "Dit is precies tegenovergesteld aan de citrusafzet, met name omdat de aanvoer van de late Valencia's samenviel met de tweede Covid-19-golf. Het laatste citrus uit Zuid-Afrika werd zo'n beetje verslonden," merkt François  op.    

Vroeg in het seizoen hebben Zuid-Afrikaanse druivenexporteurs niet veel keuze buiten Europa. De meeste vroege rassen zijn niet bestand tegen het koude sterilisatie-protocol dat sommige markten hanteren, China in het bijzonder. Zuid-Afrika kan slechts bescheiden aantallen witte druiven naar China exporteren aan het begin van het seizoen en hier pas weer mee doorgaan zodra het seizoen van sterke nieuwe witte rassen, zoals Autumn Crisp en Sweet Globe, aanbreekt.

Namibische Early Sweet-druiven vanaf volgende week geoogst
De eerste Early Sweet-druiven, afkomstig van hun teeltbedrijf Komsberg in de Ariamsvlei, Namibië, zullen vanaf volgende week worden geplukt. De oogst van het ras Prime zal naar verwachting in week 47 van start gaan.

De druivenboomgaarden in Ariamsvlei, Namibië (foto's: François Myburgh)

Het bedrijf begint haar productie op haar bedrijf in Namibië, aangevuld door fruit uit de noordelijke regio's van Zuid-Afrika, en eindigt haar seizoen in Trawal, in de Olifant's River Valley en de Hex River Valley in de Westkaap. 

"In Europa is de afzet van druiven niet zoals deze zou moeten zijn als gevolg van de huidige lockdowns. Er is ook fruit uit Brazilië en Peru op de markt, evenals het laatste fruit uit Europa."

Hij verwacht dat Rusland dit seizoen wat eerder dan gebruikelijk grotere aantallen fruit zal ontvangen vanwege de druk op de Europese markt. De focus zal volgens François gericht zijn op markten met vaste prijzen. 

Alleen de afzet van topkwaliteit druiven zal dit seizoen goed zijn
Canada en China zullen de andere belangrijke bestemmingen zijn voor de druiven van het bedrijf.

De transittijd naar Canada is lang, ruim dertig dagen, en dat vereist een sterke druif. De vroege rassen uit Northern Provinces worden in het regenseizoen geplukt en dit heeft zijn weerslag op de houdbaarheid. 

"De groothandelsmarkt zal niet zoals normaal functioneren en exporteurs moeten absoluut zeker zijn van de kwaliteit van de druiven die zij exporteren," waarschuwt hij. 

"Vorig jaar was er wel wat speelruimte maar dit jaar moeten Zuid-Afrikaanse exporteurs alleen druiven van topkwaliteit exporteren, willen zij een goede afzet behalen."

 

Voor meer informatie: 
Francois Myburgh
Bet-el Fruits
Tel: +27 21 863 3164
Email: [email protected]
https://www.betelfruits.com/

Publicatiedatum: