In Joël Lokaal trekt culinair journalist Joël Broekaert dit najaar een streep door Nederland op zoek naar de terroir van ons land. Van noord naar zuid onderzoekt Joël waar Nederland naar smaakt. Onderweg kruist hij de vijf bodems die Nederland rijk is: zeeklei, veen, rivierklei, zand en löss. Enkel gewapend met een grondboor en een gezonde trek, zoekt Joël dit tot de bodem uit. Letterlijk: want alles begint bij de ondergrond.

Kan je de streek waarin en de bodem waarop voedsel groeit, terugproeven op je bord? Joël Broekaert denkt van wel: "Bijna overal in ons land staan dezelfde koeien, die eten allemaal gras. Als de melk dan toch anders smaakt, moet dat wel aan de bodem liggen. Maar de bodem blijkt ook op andere manieren van invloed op de producten die eraf komen”.

In de eerste aflevering onderzoekt hij de smaak van de Groningse zeeklei. In deze regio worden veel aardappels verbouwd, maar waarom eigenlijk? Chef-kok Joris Bijdendijk geeft met de mooiste aardappelen een ultieme uiting aan de terroir van die vruchtbare Groningse zeeklei.

Joël Lokaal wordt geproduceerd door Posvideo en is vanaf woensdag 11 november om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 2 te zien.