Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joël Lokaal op NPO 2

Joël Broekaert onderzoekt de invloed van de Nederlandse bodem op de smaak van de producten

In Joël Lokaal trekt culinair journalist Joël Broekaert dit najaar een streep door Nederland op zoek naar de terroir van ons land. Van noord naar zuid onderzoekt Joël waar Nederland naar smaakt. Onderweg kruist hij de vijf bodems die Nederland rijk is: zeeklei, veen, rivierklei, zand en löss. Enkel gewapend met een grondboor en een gezonde trek, zoekt Joël dit tot de bodem uit. Letterlijk: want alles begint bij de ondergrond.

Kan je de streek waarin en de bodem waarop voedsel groeit, terugproeven op je bord? Joël Broekaert denkt van wel: "Bijna overal in ons land staan dezelfde koeien, die eten allemaal gras. Als de melk dan toch anders smaakt, moet dat wel aan de bodem liggen. Maar de bodem blijkt ook op andere manieren van invloed op de producten die eraf komen”.

In de eerste aflevering onderzoekt hij de smaak van de Groningse zeeklei. In deze regio worden veel aardappels verbouwd, maar waarom eigenlijk? Chef-kok Joris Bijdendijk geeft met de mooiste aardappelen een ultieme uiting aan de terroir van die vruchtbare Groningse zeeklei.

Joël Lokaal wordt geproduceerd door Posvideo en is vanaf woensdag 11 november om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 2 te zien. 

Publicatiedatum: