Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agrico showt nieuwe rassen op online platform

Agrico presenteert haar nieuwe rassen vandaag op haar nieuwe online platform www.agricopotatoes.com. "Dit platform is tevens een volgende stap in de digitale transformatie van de aardappelcoöperatie", aldus Agrico. 

Al jarenlang organiseert Agrico in november een rassenshow. Door Covid-19 was deze bijeenkomst vol fysieke ontmoetingen dit jaar geen optie. Om het verbindingsmoment met haar afnemers in stand te houden en haar nieuwe rassen te presenteren, ontwikkelde het handelshuis een online platform.


©Agrico Meryem

Digitale transformatie
Agrico heeft dit seizoen uitgeroepen tot het jaar van digitale transformatie. "Voor het bereiken van de ambitieuze doelen uit het strategisch plan Agrico 2030 “goede groei” vernieuwt Agrico vrijwel alle digitale platformen in haar bedrijfsvoering. Zo wordt al ruim een jaar gebouwd aan een nieuw informatiemanagementsysteem (ERP). Daarnaast worden alle portalen vernieuwd in combinatie met gebruikersvriendelijke apps en worden de social media internationaal fors uitgebreid. Tot slot maakt Agrico gebruik van nieuwe vormen van digitaal vergaderen en online ontmoetingen, mede ingegeven door Covid-19. Het vandaag gelanceerde online platform Agrico Potatoes is hiervan een mooi voorbeeld", zegt Agrico. 

Online platform
Het online platform maakt onderdeel uit van de medio september geïntroduceerde nieuwe website. Op het platform presenteert algemeen directeur Jan van Hoogen middels een video de ontwikkelingen binnen Agrico waaronder ook de nieuwste kweekresultaten. Ook vinden klanten en overige bezoekers er de laatste inzichten rond Agrico’s rassen. En om het geheel een smaakvol tintje te geven worden er lekkere aardappelrecepten gedeeld om thuis te bereiden.

Nieuw op de rassenlijst
"Op het platform presenteert Agrico acht nieuwe rassen die dit jaar zijn toegetreden tot de Nederlandse Rassenlijst:

1)    Severina; gekweekt door de familie Konst. Dit is een zeer vroeg ras voor de traditionele markt. Het ras beschikt over een mooie schil, goede opbrengst en een gemiddeld drogestofgehalte. Met name in Zuid- en Oost-Europa worden goede resultaten verwacht.

2)    Jacky; gekweekt door Lantmannen Seeds B.V. Dit ras is een nieuw lid van het ‘Next Generation’- pakket. Jacky levert een geweldig aantal knollen per stam (20 tot 30). Het is een vastkokend ras en dankzij de gladde schil kun je het ras met schil bereiden.

3)    Meryem; gekweekt door Agrico Research  Agrico is al sterk dominant in de roodschillige markten, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Daarom introduceert Agrico Meryem, dat een nog hogere  opbrengst heeft dan haar andere roodschillige rassen. Naast een felrode schil heeft het ras een lange vorm en lichtgele vleeskleur. Het is vooral geschikt voor traditionele markten zoals Noord-Afrika.

4)    Rousseau; gekweekt door Lantmannen Seeds B.V is een roodschillig ras geschikt voor de West-Europese salademarkt. Rousseau heeft de Franse kwalificatie van “Chair Ferme” verworven wat noodzakelijk is om überhaupt succesvol te kunnen zijn in die markt. De lange vorm, het gele vruchtvlees en de mooie schil maken dit ras zeer aantrekkelijk om te kopen voor consumenten. Daarnaast biedt het ras een goede smaak en kookkwaliteit. Het geeft een maaltijd net dat beetje extra.

5)    Prince; gekweekt door Lantmannen Seeds B.V. Prince is een witvlezige aardappel bedoeld voor het verwerken tot friet. De bakkleur is uitmuntend en het gehalte van reducerende suikers blijft bijzonder laag, zodat dit ras lang bewaard kan blijven bij lage temperaturen. Voor ‘QSR’-restaurants is het de perfecte oplossing voor hun frites.


©Klaas Eissens Agrico Prince

6)    Palace; gekweekt door Agrico Research.  Voor de verwerkende industrie introduceert Agrico Palace als ras in de frietbulk-markt. Het groeit gemakkelijk onder verschillende klimaatomstandigheden en op verschillende grondsoorten. Palace presteert qua opbrengst beter dan de overige op de markt zijnde frietgeschikte rassen. Het drogestofgehalte is betrouwbaar hoog. Met zijn mooie huid kan het bovendien ook interessant zijn voor andere markten.

7)    Beyonce: gekweekt door Agrico Research. Dit ras wordt geïntroduceerd voor de chipsmarkt. Beyonce is een nieuw Next Generation-ras dat niet beperkt is tot teelt door biologische telers. Gangbare telers die minder middelen willen gebruiken om Phytophthora te bestrijden, zullen profiteren van dit ras. Het niveau reducerende suikers blijft laag gedurende het bewaarseizoen en de chipskwaliteit blijft derhalve goed voor verwerking.

8)    Allstar; gekweekt door Jan Lucas Spijkman. Allstar wordt geïntroduceerd als nieuwkomer in het zetmeelsegment. Naast een hoge opbrengst en een goed drogestofgehalte heeft Allstar meerdere resistenties om grondgebonden ziekteproblemen voor telers op te lossen.  Te denken valt hierbij aan resistenties tegen Wratziekte en het aardappelcystenaaltje.

Spotlightrassen
Naast haar nieuwe rassen licht Agrico op het nieuwe platform nog drie jonge innovatieve rassen uit die de markt momenteel veroveren:

1) Spectra
Dit ras verdient extra aandacht vanwege de mooie presentatie die het altijd biedt. Het is een ras met goede opbrengsten, een goede smaak en het beantwoordt verder aan de eisen die in heel Europa worden gesteld. Een goede keuze voor alle retailers maar ook voor traditionele markten op ons continent.

2)Levante
Een ander veelbelovend ras voor de detailhandel en meer traditionele markten is Levante dat deel uitmaakt van het Next Generation-pakket. Het heeft een lange knolvorm, met een redelijk goede droge stof. Consumenten kunnen het voor verschillende doeleinden gebruiken in hun keuken; zoals koken, pureren of grillen. Deze aardappelen zorgen voor mooie en heerlijke resultaten in dit soort gerechten.

3)Babylon
Dit ras is min of meer een lookalike van de welbekende Agria. Het kan worden gebruikt voor industriële productie van frites en chips, maar ook voor zelfgemaakte frites. Met zijn grote lange ovale knollen heeft hij een zeer goede opbrengst en stabiele kwaliteit. Dit zorgt zowel in restaurants als in de huiskeuken voor een mooi eindproduct."

Voor meer informatie:
www.agricopotatoes.com 

 

Publicatiedatum: