Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Herbert Scholdei (Macalea GmbH & Co KG) over de start van het overzeese seizoen

"Afzetperiode van Braziliaanse druiven wordt korter"

Het seizoen van overzeese druiven staat momenteel voor de deur. Binnenkort worden de eerste partijen uit Brazilië verwacht, vertelt Herbert Scholdei, fruitimporteur uit Hamburg en directeur van Macalea GmbH & Co KG . "Door corona veroorzaakte problemen bij de teelt maken de seizoensstart in de vroege landen Brazilië en Namibië moeilijker. Of de aanvoer straks toeneemt, laat zich momenteel moeilijk inschatten."

Of en in hoeverre de huidige situatie zich op de prijssituatie uit zal werken, is eveneens een vraagteken. Herbert: "Dat hangt natuurlijk ook voor een deel van het Europese aanbod af. De handel in Europese druiven gaat traditioneel snel ten einde wanneer het begint te regenen. Normaal gesproken had het ook al moeten regenen, ik vermoed dus dat er in de komende weken nog extra aanvoer uit Europese teelt op de markt zal komen. Daarmee kunnen de producten van overzee qua prijs helaas niet concurreren."

Tendentiële vervroeging in Namibië
Het druivenseizoen op het zuidelijk halfrond start traditioneel in Brazilië, aansluitend stapt men over naar Namibische en Zuid-Afrikaanse partijen. Daarna gaat men succesvol verder met Argentinië, India en als laatste - vanaf eind maart - Egypte. "Vanwege de hoge kwaliteitseisen van de Duitse retail worden Chileense druiven in Duitsland nauwelijks aangeboden. In plaats daarvan is India zeer lang op de markt en daarmee heeft dit land het langste overzeeseizoen met circa tien weken", schetst Herbert de situatie.

Ondertussen wordt het Namibische seizoen vervroegd, ziet men. "Brazilië zal daardoor in de nabije toekomst slechts nog een zeer korte verkoopperiode van circa drie weken hebben - ongeveer van week 45 tot en met 49. Aansluitend zal Namibië dan tot week 53 het aanbod domineren." In tegenstelling tot de herkomstlanden is er wel veel beweging op de markt qua rassen. "Iedereen probeert regenresistente rassen te telen, waardoor er een groot aantal variëteiten verkrijgbaar is waarvan de klant helemaal niet meer op de hoogte is."

Mango's: grote vraag en tevredenstellende prijzen
Het in 2016 opgerichte bedrijf Macalea GmbH & Co KG heeft zich van begin af aan gespecialiseerd op de import van fruit van overzee. Naast druiven zijn ook mango's een belangrijk product voor het bedrijf. "Momenteel bieden we Braziliaanse en Peruaanse partijen aan. De vraag is zeer goed en de marktprijzen zijn tevredenstellend en stabiel."

Ook de krappe luchtvrachtsituatie aan het begin van de coronapandemie heeft zich volgens Herbert inmiddels genormaliseerd. "Lufthansa evenals KLM hebben passagiersvliegtuigen aangepast tot cargovliegtuigen, daarom is de situatie in de afgelopen drie maanden weer ontspannen."

Nieuwe marktkansen op veranderende markt
Mango's worden de afgelopen jaren ook in toenemende mate in Spanje geteeld, weet ook Herbert. "Naar mijn idee is de Spaanse teelt geen bedreiging voor producten van overzee, het is eerder positief. Want aan de boom gerijpte, goed smakende mango's uit Spanje openen ook de markt voor ingevlogen mango's van overzee, omdat de consument nu weet hoe een goede mango hoort te smaken. Uiteindelijk zal men ook alternatieven zoeken, aangezien de Spaanse teelt bij verre niet voldoende is om de totale vraag te kunnen dekken."

Voor meer informatie:
Macalea GmbH & Co KG
Herbert Scholdei
Oberhafenstraße 1
D - 20097 Hamburg 
Tel.: +49 – 40 – 30 37 27 – 111
Fax: +49 – 40 – 30 37 27 – 100
E-mail: [email protected]  
www.macalea.com 

Publicatiedatum: