mutatie van Clementina en Murcott

Nieuwe Leanri-mandarijn op de markt

De Leanri-mandarijn, een beschermd ras van ANBGCM Vegetal Material, komt dit seizoen voor het eerst op de markt. De licentiehouder is eigendom van het op innovatie van plantvariëteiten gerichte Sevilliaanse bedrijf Biogold EM en van GCM, een bedrijf met proefpercelen in Huelva.

Leanri, een hoogwaardige mutatie van Clementina en Murcott, is rood-oranje van kleur, heeft een mooie ronde vorm, een zeer gladde schil en is pitloos. De beschermde mandarijn wordt rijp in januari-februari en komt dus drie tot vijf weken eerder op de markt dan de Nadorcott-mandarijn (waarvoor Biogold licentiehouder is in Zuid-Afrika).

In een eerste commerciële fase zijn een miljoen licenties verkocht, waarvan het merendeel in Spanje, wat neerkomt op ongeveer 2.000 hectares. Een derde van de nieuwe percelen komt in Andalusië, vooral in de provincies Huelva, Sevilla en Cordoba.

"De afgelopen vier jaar hebben er aanplanten plaatsgevonden van dit nieuwe ras en dit seizoen is het volume omvangrijk genoeg om de markt te betreden", zegt Antonio Llobell, CEO van Biogold EM.

De Maatschappij voor Beschermde Groenten- en Fruitrassen (CVVP) is verantwoordelijk voor het beheer en de controle van de Leanri-mandarijn. "Gezien het succes van deze eerste fase, overwegen we in 2022 meer licenties te verkopen", benadrukt Llobell.

"Er zeer meerdere goede vrije citrusrassen, maar sommige zijn niet winstgevend voor de teler vanwege overproductie. Ons model van beschermde rassen probeert de teelt te beperken met een bepaald aantal licenties en dus kunnen we de teler een vlotte afzet garanderen, waarbij hij ook geen moeilijkheden zal ondervinden om de royalty's en vergoedingen uit te kunnen keren die deel uitmaken van exclusieve rassen", benadrukt Llobell.

Overig citrus
Biogold EM heeft ook al andere beschermde citrusrassen op de markt, waaronder verschillende late Navelsinaasappelen en Valencia’s die een specifieke niche in de teelt innemen, evenals twee pitloze citroenen. Het bedrijf zet ook in op het gepigmenteerde segment.

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven