Sinaasappelen worden door Israëlische robots geplukt

Experts in Israël schatten dat ongeveer 10% van alle fruitoogsten in de wereld verloren gaat omdat er niet genoeg mensen zijn om het fruit te plukken. Een appelteler in het noorden van Israël test daarom een robotisch pluksysteem van Tevel Aerobotics Technologies voor het plukken van zijn appelen. Deze lokale startup werd opgericht door Israëlische veteranen uit de ruimtevaart- en elektronicasector.


Foto
: Tevel

Tevel heeft een zelfrijdend platform ontwikkeld, waarop meerdere robots zijn geplaatst die opstijgen en het fruit van de bomen plukken. Door directe op kunstmatige intelligentie gebaseerde analyse van video's van de bomen, zijn de robots in staat om alleen het rijpe fruit te plukken. Wanneer de robots aan het werk zijn, voorziet het systeem de teler voortdurend van updates via een mobiele app. Bijvoorbeeld over het aantal kilo fruit dat er is geplukt en hoeveel tijd het nog gaat kosten om het plukken af te ronden.

"Hiermee wordt het tekort aan arbeiders opgelost," zegt Yaniv Maor, oprichter en directeur van Tevel, dat is gevestigd in Gedera in Midden-Israël. "Het voornaamste pluspunt is dat het systeem beschikbaar is wanneer er geen mensen zijn om deze taak uit te voeren."

De vliegende robots zijn in staat nauwkeuriger en langer te werken dan mensen. Ze kunnen daarnaast ook andere taken verrichten, zoals het snoeien en dunnen van de bomen, waarmee de productiekosten met zo'n 30% kunnen worden verlaagd. 

De oplossing van Tevel verkeert nog in de testfase maar het bedrijf verwacht deze op korte termijn op de internationale markt te kunnen introduceren, waar er reikhalzend naar uitgekeken wordt. De agri-robotsector, die een waarde van €3,9 mld vertegenwoordigd, zal naar verwachting een jaarlijkse groei van 30% doormaken, nu telers op zoek zijn naar oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten en hun kosten willen verlagen. De Covid-19-pandemie, die het tekort aan arbeidskrachten heeft verergerd, onder meer vanwege de gesloten grenzen, heeft het de belangstelling voor oogstrobots nog verder aangewakkerd. Daarnaast zijn er verschillende uitbraken van Covid-19 gemeld onder seizoensarbeiders in de VS, Europa en elders. 

 

Bron: timesofisrael.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven