Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
GroentenFruit Huis en Afvalfonds Verpakkingen

Nieuwe raamovereenkomst Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen afgesloten

GroentenFruit Huis en Afvalfonds Verpakkingen hebben in juni jl. een nieuwe raamovereenkomst Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen afgesloten voor 2020 tot en met 2022 voor de groente- en fruitsector. Alle bedrijven die gebruik willen maken van het gunstige tarief (voor papier en karton) en versimpeling van hun verpakkingsadministratie moeten zich inschrijven voor de periode 2020 - 2022. Dit kan nog tot eind van het jaar.

Ook bedrijven die al deelnemer waren aan de overeenkomst voor 2017 - 2019 moeten zich opnieuw aanmelden. Op de website van GroentenFruit Huis leest u hoe u zich kunt aanmelden. De belangrijkste verandering in deze nieuwe overeenkomst t.o.v. de voorgaande is dat de lijst met gewichten van standaard verpakkingen is uitgebreid ten opzichte van vorige keer.

Verplichte heffing
De Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen is een verplichte heffing voor elke producent of importeur die verpakkingen voor de eerste keer op de Nederlandse markt brengt. Er geldt een onderdrempel voor bedrijven die aantoonbaar minder dan 50.000 kilo verpakkingen per jaar op de markt brengen. De Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen onderscheidt verschillende materiaalsoorten (o.a. hout, plastic, glas, karton) en tarieven worden vastgesteld door het Afvalfonds Verpakkingen. 

De heffing dekt de kosten die worden gemaakt om uitvoering te geven aan de raamovereenkomst. Dit is in de eerste plaats bedoeld als vergoeding aan gemeenten voor het inzamelen van verpakkingsafval. Ook staat het bedrijfsleven garant voor 20 miljoen euro per jaar voor de aanpak van zwerfafval zoals de campagne Nederland Schoon. Daarnaast betaalt het bedrijfsleven het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) dat een ‘verduurzamingsagenda’ gaat opstellen en uitvoeren.

Generieke afspraken
Naast de sectorspecifieke regelingen is een tweetal zaken relevant voor de groente en fruitsector: Logistieke hulpmiddelen (pallets, poolfust, en open kartonnen/kunststof/houten verpakkingen met een inhoud vanaf 8 ltr) zijn geen verpakking en worden NIET belast. GroentenFruit Huis verzorgt elk jaar de sectorale aangifte van de éénmalige logistieke hulpmiddelen.
Teruggave van indirecte export. Ondernemingen die verpakte producten indirect exporteren, kunnen verzoeken om teruggave van Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen mits voor de verpakkingen eerder in de keten is afgedragen.

Voor meer informatie:
Wilma van den Oever
GroentenFruit Huis
079 - 368 11 13 
06 - 30 986476  
vandenoever@groentenfruithuis.nl      

Publicatiedatum: