Zuid-Korea vreest voor zijn nationale gerecht met witte kool

Kimchi, een van de meest populaire traditionele gerechten in Zuid-Korea, verkeert in groot gevaar, althans dit jaar. Meerdere passages van extreme weersomstandigheden hebben het land de afgelopen maanden geteisterd, waardoor vele percelen witte kool, het belangrijkste ingrediënt voor dit Zuid-Koreaanse recept, verwoest zijn. Er waren niet alleen lage temperaturen in de lente en een hittegolf in de zomer, maar ook tyfonen, overstromingen en aardverschuivingen.

Het productieverlies, dat volgens gegevens van het Koreaanse ministerie van Landbouw oploopt tot 40%, heeft geleid tot 60% hogere prijzen. De consument is bezorgd, want 95% van de Zuid-Koreanen eet kimchi meer dan eens per dag. Naar schatting wordt in Zuid-Korea meer dan twee miljoen ton per jaar geconsumeerd van dit gerecht van pittige en gefermenteerde kool.

Immaterieel werelderfgoed
Net in deze periode, eind oktober/begin november, vindt Kimjang plaats, het jaarlijkse event waarop Zuid-Koreanen in familie de kimchi bereiden, het gerecht dat in 2013 door Unesco als immaterieel werelderfgoed is erkend. Voor de organisatie overstijgt deze traditie de regionale en klassenverschillen tussen de bevolking, bevestigt de collectieve viering de Koreaanse identiteit en is het een uitstekende gelegenheid om de familiebanden te versterken. Het is een ritueel waarbij men teruggrijpt naar recepten die van generatie op generatie worden doorgegeven. De kool wordt gekruid met chilipoeder, knoflook en andere specerijen en in grote potten bewaard om tijdens de winter te fermenteren.

Maar niet enkel de huishoudens lijden onder de hoge prijzen. Daesang, de grootste kimchi-producent van het land, heeft zijn online verkoop tijdelijk stopgezet vanwege een tekort aan kool. Een ander groot voedingsbedrijf, CJ CheilJedang, is op zoek naar alternatieve voorraden om aan de vraag te voldoen, die dit jaar overigens heel hoog is omdat meer mensen thuis eten vanwege de pandemie.

De regering schortte eerder deze maand ook met onmiddellijke ingang de importheffingen op uit China geïmporteerde kool op. China verscheept volgens de nieuwsdienst Global Times ongeveer 30 ton per dag naar Zuid-Korea. Ook heeft de overheid de drukste markten voorzien van honderdduizenden kolen tegen 70% van de marktprijs.

Bron: lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven