Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stanley en President belangrijkste exportvariëteiten

Europese consumenten verrast door bijzondere smaak van Moldavische pruimen

De producenten van Moldavische pruimen zijn er dit seizoen in geslaagd om nieuwe markten te veroveren. Medio oktober was meer dan 43.000 ton pruimen geëxporteerd, waarvan meer dan de helft naar de Europese markt is verzonden.

"De Moldavische producenten kunnen aan de eisen van de verschillende markten voldoen. Italië, Frankrijk, Kroatië, Polen, Duitsland, Oostenrijk, Roemenië en de Russische Federatie behoren tot deze markten. Hoewel het een moeilijk jaar is geweest, is de hoeveelheid geëxporteerde pruimen tot nu toe bijna net zo groot als die van 2019, toen we 44.000 ton pruimen konden afzetten," zegt Iurie Fala van de Vereniging van fruittelers en exporteurs van Moldavisch fruit.

"De wereldwijde pruimenoogst is door vorst flink afgenomen. Dit jaar hebben de Moldavische exporteurs geprofiteerd van de kansen die daardoor op de EU-markt werden gecreëerd. We moeten ook vermelden dat de Moldavische exporteurs aanzienlijke investeringen hebben gedaan om hun verpakkingsoplossingen uit te breiden en hun bedrijfsprocessen te moderniseren door verschillende certificeringen in te voeren die nodig zijn om aan de strengste eisen te voldoen."

"De producenten kunnen met een kwaliteitsproduct veel betere prijzen krijgen dan zij eerder op de lokale of traditionele markten hebben gekregen. Een ander positief aspect is dat de Moldavische pruimenexporteurs het vertrouwen van de Europese handelaren hebben gewonnen, met name wat betreft de consistentie van de kwaliteit en de veiligheid van het fruit. De testen laten over het algemeen goede resultaten zien, omdat de MRL's ver onder de aanvaarde maximumresidugehalten liggen. Elke positieve ervaring is in het voordeel van onze producenten, zodat handelaren bereid zijn om betere prijzen te bieden dan in de voorgaande jaren."

"Aangezien zij gemotiveerd zijn om een goede prijs te krijgen voor een product van hoge kwaliteit, neemt het aantal Moldavische pruimentelers dat toegang probeert te krijgen tot de markt van de Europese Unie voortdurend toe. Daarom verwachten we voor het volgende seizoen een groter aantal producenten die de GlobalGAP/GRASP-certificering aanvragen. Om concurrerend te zijn, passen de producenten ook hun verpakkingen aan en zijn ze uiterst voorzichtig met de toegepaste teelttechnieken om de kwaliteit van het fruit te garanderen en de residuen zo laag mogelijk te houden."

"Op dit moment wordt in Moldavië op 22.000 hectare pruimen geteeld, met een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 100.000 ton. Pruimen zijn beschikbaar van juli tot november. Hoewel Moldavië meer dan een dozijn pruimenvariëteiten produceert, zijn Stanley en President de belangrijkste voor de export geteelde variëteiten."

Voor meer informatie:
Adrian Cojocaru
Moldova Fruct
+373 60429929
acojocaru@moldovafruct.md
www.moldovafruct.md

Publicatiedatum: