Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geen coca meer maar biologische limes

De verrassing was groot toen afgelopen week de eerste zending Colombiaanse limes aankwam bij Eosta in Waddinxveen. Op de 800 dozen limoenen waren bijna honderd ansichtkaarten geplakt met persoonlijke boodschappen van de landarbeiders uit de vallei van de rivier Poblanco. De eerste verscheping van Colombiaanse limes naar Nederland betekent voor hen een nieuwe bloeiperiode voor het Colombiaanse platteland, na decennia van armoede en guerrilla-oorlog.

Begin 2016 reisde Volkert Engelsman, directeur van Eosta, met Juan Manuel Santos, de president van Colombia, en Phil Hogan, de Europese Landbouwcommissaris, kriskras door Colombia. Santos stond op het punt om een historisch vredesakkoord te sluiten met de guerrillabeweging FARC, waarvoor hij later de Nobelprijs zou krijgen. Het was het hoogste tijd om het platteland te revitaliseren, nadat het jarenlang was kapotgemaakt door de cocaïnehandel. Daarvoor richtte Santos de blik op biologische exportlandbouw als gedroomd alternatief. Engelsman zag de mogelijkheden en beloofde de Colombiaanse telers hulp om te schakelen naar biologische teelt.

"Een betere plek om te leven" 
Nu is het dan eindelijk zover. Met advies van Eosta heeft Juan Pablo Duque heeft de afgelopen jaren 300 hectare boompjes aangeplant en de biologische certificering gehaald. Dit jaar begonnen de bomen echt te geven. “Bedankt voor het kopen van onze allereerste exportfruit!” staat op een van de vele kaartjes, geplakt op een pallet vol sappige groene limoenen. “Deze limoenen zijn geteeld met veel liefde en passie, door mensen die houden van het platteland. We gaan van onze streek een betere leefplek maken. Dank voor jullie vertrouwen en blijf ze van ons kopen. Valentino Bedoya, veldmedewerker.” In de komende jaren zal het areaal tot 2000 hectare worden uitgebreid.

Zowel sociaal als ecologisch verantwoord
Eosta’s limes specialist Nicolas Coste is superblij met de eerste oogst: “De limes zijn echt van topkwaliteit en vliegen de deur uit. Er zit dan ook een fantastisch verhaal achter. De plantages zorgen voor gelijkwaardige inkomens en gezonde banen. Ze zorgen voor kinderopvang. Ze beschermen allerlei inheemse soorten planten en dieren. Voor Colombia betekent dit een geweldige kans om agrarische landschappen te herstellen, de landbouw terug te brengen en het internationale beeld van Colombia ten positieve te veranderen. Het is echt een mooi bedrijf.”

"Samen naar een gezonde toekomst" 
Volkert Engelsman, directeur van Eosta, stuurde als antwoord een hartelijke videofelicitatie naar Juan Pablo Duque en zijn werknemers terug: “Gefeliciteerd! Nu Corona rondgaat, is het nog duidelijker dat we anders met biodiversiteit en landbouw moeten omgaan. Jullie zijn de wegbereiders van een toekomst waarin landbouw niet alleen draait om kilo’s per hectare, maar ook om bodemgezondheid, biodiversiteit, positieve klimaatimpact en gezondheid voor boeren en burgers. We zien ernaar uit om vele, vele jaren met jullie samen te werken!”

Meer informatie over Juan Pablo Duque en zijn Colombiaanse limoenen is te vinden met code 410 op www.natureandmore.com.

Voor meer informatie:
Monique Mooij
Eosta / Nature & More 
+31 (0)180 63 55 59
[email protected] 
www.eosta.com   

Publicatiedatum: