Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste oogst in de Pfalz bij Ralf Weber in Schifferstadt:

"Hopelijk volgend jaar puntarelle in de supermarkt"

In deze herfst wordt in de Pfalz voor de eerste keer de zogenaamde puntarelle geoogst. Daarachter zit Pfalzmarkt-teler Ralf Weber uit Schifferstadt: "Ik ben een grote Italië-fan en als gepassioneerde groententeler heb ik ook tijdens mijn privévakanties natuurlijk altijd zoveel mogelijk ongebruikelijke soorten geproefd. Zo stuitte ik op de puntarelle.“ Met zijn licht bittere smaak doet de groente wat aan witlof denken.


Ralf Weber is trots op zijn regionale exoten. © Pfalzmarkt eG 

Toen Ralf dit jaar op zoek was naar een product dat goed in een gat in zijn teeltplant paste, heeft hij voor de puntarelle gekozen. "De teelt is nog zeer beperkt met een derde hectare. Er valt veel te leren bij deze groente en hij is nog zeer 'ongerept'." Aangezien de groentensoort zeer onbekend is, bestaan er geen commerciële teeltprogramma's die voor een uniforme groei en geoptimaliseerde smaak zorgen. Juist dat is echter ook een voordeel: "De puntarelle heeft een licht bittere smaak en dat is zeer buitengewoon. Dat maakt de groente interessant voor mensen die eens een product zoeken dat een beetje anders is. De traditionele groente is zeer veelzijdig wat betreft de bereiding en wordt in Italië als belangrijk ingrediënt in veel regionale keukens gewaardeerd. Puntarelle kan men bijvoorbeeld als sla bereiden of met suiker, zout en boter kort in de pan wokken!“


© Pfalzmarkt eG

Bij de teelt is de puntarelle duidelijk veeleisender. De puntarelle houdt van een voedingsstofrijke grond en heeft veel warmte nodig tijdens de groeifase. In de Pfalz vindt hij vrijwel ideale groeiomstandigheden. "De beste zaaiperiode is de hoogzomer met lekker hoge temperaturen", vertelt Ralf verder. "Hitte was tijdens de eerste teeltpoging geen probleem en ook de waterbehoefte bleef beperkt."

Puntarelle wordt vanaf de herfst tot in de winter geoogst. Hij verdraagt echter geen extreme vorst. In het kader van de testteelt teelt Ralf Weber zijn puntarelle daarom zowel in de volle grond als onder een foliedak. "De eerste teeltvergelijking laat zien dat puntarelle uit de vollegrondsteelt iets meer bitterstoffen heeft. Met een beschut dak worden de bladeren malser en de licht bittere smaak subtieler.“


Optisch gezien doet de puntarelle aan paardenbloem denken. De bladeren worden circa 50-60 cm groot. © Pfalzmarkt eG 

De stijgende vraag vanuit de consumenten naar vegetarische en veganistische basisvoedingsmiddelen, evenals de tendens richting 'oude' groentensoorten waren extra argumenten voor Ralf om voor de puntarelle te kiezen. Ook de professionele gastronomie is op zoek naar nieuwe oude groentensoorten, die veelzijdig en gezond zijn. In de komende dagen start daarom de eigenlijke afzet via Pfalzmarkt eG.

Het is niet zo eenvoudig om een dergelijk onbekend product aan de man te brengen. "Sommige buitengewone producten zijn reeds uit de etnische keuken of onder jonge mensen bekend. De puntarelle heeft dat helaas nog niet. Jong of oud - nauwelijks iemand kent de groente. De eerste oogst van dit jaar wordt daarom gebruikt om de retailers bekend te maken met de groente. Hopelijk kan men dan volgend jaar puntarelle in de supermarkt kopen!"

Voor meer informatie:
Ralf Weber
Ralf und Thomas Weber GbR
Im Hellwich 10
67105 Schifferstadt
+49 6235 92530

Publicatiedatum: