Effect van recent vrijhandelsovereenkomst EU-Vietnam

Vietnamese AGF-export herstelt zich

De Vietnamese AGF-export vertoont tekenen van herstel na een inzinking in de eerste drie kwartalen van het jaar. Volgens Dinh Gia Nghia van teler en exporteur Doveco, had Covid-19 niet veel invloed op het bedrijf omdat grote klanten vertrouwen hadden in hun vermogen om te leveren. “Wij hebben veel bestellingen voor de rest van het jaar,” zei hij, eraan toevoegend dat de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Vietnam (EVFTA) gunstig blijkt uit te pakken.

Voordat de vrijhandelsovereenkomst in augustus van kracht werd, was er een dalende trend in de export van groenten en fruit, waarbij de prijzen daalden als gevolg van een gebrek aan vraag. In de eerste negen maanden van het jaar daalde de AGF-export dan ook met 11%, maar in het laatste kwartaal is er sprake van een herstel van de orderportefeuille.

Nguyen Dinh Tung, voorzitter van fruitexporteur Vina T&T Group, zei dat veel grote overzeese markten nog steeds Vietnamees fruit kopen, wat AGF-bedrijven zou kunnen helpen hun export te verhogen om het eerdere gebrek aan afzet te compenseren. Het bedrijf verwachtte dit jaar aanvankelijk een grote exportdaling, maar is er nu zeker van dat de export van 2020 hoger uit zal pakken dan vorig jaar.

De uitvoer van groenten en fruit naar de EU is gestegen sinds de handelsovereenkomst van kracht is geworden en de belastingtarieven zijn afgeschaft. Bedrijven hebben ook grote plannen om uit te breiden om de toekomstige groei te kunnen waarborgen. En om gebruik te maken van de EVFTA richten zij zich op moderne technologieën voor de verwerking van AGF-producten die populair zijn in de EU.

Bron: en.vietnamplus.vn


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven