Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Johan Kant, Kalisa Trading

“Als alle aardappelen gerooid worden zijn ze niet meer waard dan voeraardappelen”

Tholen – “De aardappelmarkt is keihard getroffen door de coronacrisis. De frietfabrieken draaien minder en de restaurants zijn dicht waardoor er minder friet en andere aardappelproducten geconsumeerd worden. Al met al kan er wel gezegd worden dat de markt in de goot ligt”, zegt Johan Kant van Kalisa Trading. Daarnaast is er nog een deel van de aardappelen niet gerooid, vanwege het natte weer van de afgelopen periode.

“Zelfs al wordt er een deel van de aardappelen in Frankrijk, België en Zeeland niet gerooid. 10 tot 20 procent van deze aardappelen zitten nog in de grond, afhankelijk van de streek zullen we nog voldoende aardappelen hebben. Ook zonder deze aardappelen komen we toe aan ons vijfjarig gemiddelde en verwachten we geen tekorten. Toch verwacht ik dat deze aardappelen gerooid zullen worden. Als alles uit de grond is zijn de aardappelen niet meer waard als voeraardappelen. De prijzen liggen nu al op een zeer laag niveau van 20-30 euro. Als de resterende aardappelen in de grond gerooid gaan worden zullen de prijzen alleen nog maar verder zakken”, denkt Johan.

Kant heeft al eens zo’n dramatisch jaar meegemaakt toen alles in Nederland onder water stond. “Ik weet het nog goed. In Nederland stond alles onder water en toen kregen we vorst, bijna alles was bevroren en de prijzen schoten omhoog. Wij hebben in Frankrijk alles moeten opkopen om Nederland te voorzien van aardappelen. Wat was dat een dramatisch jaar. Maar dit jaar hebben we het coronavirus dat alles kapot maakt en het ergste is nog dat we niet weten hoe lang we nog met het virus te maken krijgen. Laten we hopen dat de markt zich op één of andere manier kan herstellen, want aardappelen kunnen alle kanten uit, je kan ze niet inschatten.”

Voor meer informatie:
Johan Kant
Kalisa Trading
Entrepotstraat 35
9100 Sint-Niklaas
+32(0)37 65 07 65
[email protected]