Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groene kiwiseizoen van start in Italië

“De hoeveelheden van de groene Hayward kiwi’s zijn dit jaar lager dan verwacht. De opbrengst per hectare is lager als gevolg van het ongunstige weer, dat vooral tijdens het voorjaar huishield. De kwaliteit van de kiwi’s is echter goed en ook over de middelgrote kalibers mogen we niet klagen. Onze leden uit Lazio hebben ook te maken met lagere hoeveelheden en over het algemeen zijn de kiwi’s daar van middelgroot kaliber. De telers die aldaar wél grote kalibers en kiwi’s van goede kwaliteit hebben springen er dit jaar natuurlijk uit, omdat dit een onderscheidende factor is”, zegt Italo Catenaro (foto), directeur van het gelijknamige bedrijf en voorzitter van telersorganisatie Rimfruit.

“Ik denk dat de ramingen die de afgelopen maanden zijn gemaakt, naar beneden zullen worden bijgesteld. We krijgen pas meer zekerheid als er daadwerkelijk geoogst gaat worden.”

De telersorganisatie, met haar commerciele tak Caternaro Italo, is gevestigd in San Vito Chietino in de regio Abruzzo en verwerkt jaarlijks 4000 ton groene Hayward kiwi’s, waarvan 1000 ton biologisch. De vraag naar groene kiwi’s neemt steeds meer toe en kwaliteit is erg belangrijk, evenals de specificaties die door de verschillende klanten worden gevraagd. Dit laatste heeft betrekking op eigenschappen als rijpheid, hoeveelheid droge stof en het suikergehalte. De kwaliteit van de kiwi’s is BRC, GRASP, SMETA, BIO, SEDEX gecertificeerd en is goedgekeurd volgens de ethische en arbeidsveiligheidsaudits van Wall-Mart USA.

Momenteel wordt er gestart met de oogst van de eerste batches groene Hayward kiwi’s. Met goedkeuring van de technici en agronomen zullen de leden van de organisatie en de aangesloten partners uit Lazio, overgaan tot de oogst van de kiwi’s die een suikergehalte hebben dat hoger is dan of gelijk is aan 6,5 graden Brix.

De commerciële activiteiten worden uitgevoerd door Catenaro Italo, en in week 46 zal worden gestart met de export naar niet-Europese markten en vanaf week 48 staat de levering aan Europese markten gepland.

“Griekenland lijkt dit jaar een recordoogst te gaan halen met de Hayward kiwi en dit zou de Italiaanse oogst kunnen overtreffen. Dit zou een historische inhaalactie markeren. We krijgen een draai om onze oren van de Griekse autoriteiten, want zij verbieden de Griekse telers om kiwi’s te oogsten die nog niet het juiste suikergehalte hebben. Dit is de manier waarop tuinbouw moet worden bedreven en het zou als voorbeeld moeten worden genomen. Italië kan hier nog wat van leren, want ieder jaar worden er grote aantallen kiwi’s geoogst die niet geschikt zijn om op de markt te brengen. Dit kan op den duur funest zijn”, zegt Catenaro.

Volgens Catenaro maakt men zich ook dit seizoen zorgen om de toenemende kracht en betere concurrentiepositie van Griekenland.

De telersorganisatie is van plan om zich vanaf dit jaar meer toe te leggen op levering aan Italiaanse supermarkten, aangezien dit kanaal een belangrijke rol zal gaan spelen als gevolg van de pandemie.

“We willen ons profileren als een serieuze, betrouwbare en constante leverancier. We hebben een logistiek systeem waarmee we bevoorrading kunnen garanderen. We hopen ons werk op de nationale markt te kunnen vergroten en dat op de internationale markt te behouden.”

Rimfruit is uitgerust met een logistiek koelcentrum, waarbij gebruik wordt gemaakt van de modernste technieken. De multifunctionele cellen zorgen ervoor dat de verschillende gewassen kunnen worden opgeslagen bij een temperatuur van -6,0° tot 0,0° en van 0,0° tot +8,0°.

“We hebben, net als de rest van de wereld, te maken met een ongekende crisis. We hebben het bedrijf gereorganiseerd en we voldoen aan alle veiligsheidsvoorschiften. We hebben zelfs een Covid-kantoor ingericht, waarvoor we een nieuwe medewerker hebben aangenomen die zich uitsluitend toelegt op het ontvangen van degenen die toegang hebben tot ons bedrijf”, besluit Catenaro.

Voor meer informatie:
Italo Catenaro
Azienda Ortofrutticola Rimfruit
Via Del Mare 26
66038 San Vito Chietino (CH), Italië
+39 0872 58467
+39 327 6614270
[email protected]
www.rimfruit.com 

Publicatiedatum: